”ville vara som Usain Bolt”

De Olympiska spelen är nu avslutade för i år och vi har sett stora framgångar från den svenska sidan.  Klarade de svenska favoriterna av pressen? Och hur gick det egentligen för Sverige i sommar OS 2020? 

Det är knappt ett halvår sedan som de Olympiska sommarspelen 2020 avgjordes i Tokyo. Spelen blev flyttade ett år på grund av pandemin och drog istället igång i slutet av sommaren 2021. Med sig hem fick Sverige nio medaljer totalt. Bland dessa medaljerna befann sig tre guldmedaljörer. De tre guldmedaljerna togs av Armand Duplantis (stavhopp), Daniel Ståhl (diskus) och det svenska hopplandslaget (ridning, hoppning) som bestod av Peder Fredricson, Malin Baryard och Henrik von Eckermann. 

Ett lyckat sommar-OS för Sverige och nu har vi även tagit oss igenom vinter-OS 2022. Denna gång ägde de Olympiska spelen rum i Kinas huvudstad, Peking. Spelen drog igång 4 februari och avslutades 20 februari. Det var redan från början hopp om att Sverige skulle kunna slå nytt medaljrekord med 19 medaljer med sig hem. Bland dessa hopp fanns Frida Karlsson som är en av de svenska favoriterna inom skidåkning. Även Nils van der Poel var en stor favorit inom skridskoåkning. En till OS-atlet som deltog i skidskytte var värmlänningen Mona Brorsson. Brorsson är uppvuxen i Eda kommun och var en av dem som knep sista platserna till OS.  

5 februari gjorde Walter Wallberg historia och tog hem Sveriges första OS-seger i puckelpist. Det var också Sveriges första medalj i de olympiska vinterspelen 2022. 21-årige Walter Wallberg kommer från Bollnäs och han tog sin första guldmedalj i karriären vid OS i Peking. Han lyckades slå storfavoriten Mikael Kingsbury och knep förstaplatsen från kanadensaren.  

Dagen därpå var det dags för 5000 meter för herrar i hastighetsåkning på skridskor. Bland deltagarna fanns Sveriges medaljhopp Nils van der Poel från Trollhättan. Det var en spännande medaljstrid i toppen och det skiljde bara några hundradelar till förstaplatsen. Patrick Roest från Holland var en av dem som var med i medaljstriden och låg i ledningen med ett nytt Världsrekord. 

Men som sista startande tillsammans med belgaren Bart Swings åkte svensken hem guldet. Inte nog med det utan han slog även ytterligare nytt världsrekord med 47 hundradelar före holländaren. Det var en ytterst glad och stolt Nils van der Poel som till slut tog hem segern i Peking. 

  • Jag ville nog bara vara som Usain Bolt, berättar van der Poel till Aftonbladets reporter när han fick frågan om varför han tog fram kameran efter segern.

7 februari slog 29-åriga Sara Hector från Sandviken till med ett kanonåk. Det svenska hoppet inom den Alpina skidsporten framförde ett åk som räckte ända fram till förstaplatsen. 

  • Det stöd jag fått har betytt otroligt mycket, säger Sara Hector till Aftonbladets reporter. 

Det var en spännande medaljstrid mellan Sverige och Storbritannien i mixedcurling den 8 februari en tisdagsmorgon. Sveriges representanter var Almida de Val med ledning av Oskar Eriksson. Tillsammans slog de till med brons och tog hem Sveriges fjärde medalj. Det var i den tredje och sista omgången som de säkrade bronsplatsen. 

De svenska sprintdamerna var stora favoriter inför längd sprinten. Det tre svenska damerna som tog sig till final var Jonna Sundling och Emma Ribom som vann sina respektive semifinaler. Även Maja Dahlqvist gick vidare på sin tid som tog henne vidare till finalen. Det var en tuff medaljkamp mellan svenskorna, amerikanerna Jessie Diggins och Rosie Brennan samt Nadine Fähndrich från Schweiz. Men ända från början tog Sundling täten och tog hem segern med Maja Dahlqvist tätt bakom. Det blev en imponerande svensk dubbelplacering för skidlandslaget.  

  • Jag spydde fem gånger efteråt, berättar silvermedaljören till Expressen.  

Några dagar senare efter att Nils van der Poel tagit guld var det dags för 10000m hastighetsåkning. Det var på denna distans som van der Poel var den mest tippade personen som skulle vinna och han lyckas infria förväntningarna. Han kommer till Kina och gör stor succe när han även i denna distans satte nytt världsrekord. 

Samma dag som van der Poel satte nytt världsrekord, slog Elvira Öberg till med en andraplats i skidskytte sprinten. Det var en tuff sprint där Marte Olsbu Røiseland knep guldet men det var en glad 22-årig Elvira Öberg som gjorde ett toppen lopp. Det var även en bra dag för Anna Magnusson från Piteå som slutade på en 5:te plats. 

När det var dags för jaktstart några dagar senare gick Elvira Öberg ut som tvåa med Røiseland i täten. Det var ingen tvekan om att norskan redan från start var överlägsen och vann sitt tredje guld i Peking. Det var istället en spännande kamp om andra- och tredjeplatsen. Det var på spurtvarvet som Elvira Öberg säkrade och tog sitt andra silver. 

I skrivande stund återstår det två dagar av det Olympiska spelen i Kina. Hittills har Sverige samlat på sig 14 medaljer totalt och ligger på en 5:e plats i rankinglistan bland alla länder. Vi hoppas såklart på att Sverige ska få fler chanser till medalj innan de olympiska spelen är slut. 

Hejja Sverige!