”En unik upplevelse”

Emma Olsson är en Solbergaelev som studerar sitt andra år på den svenska skolan i Nairobi. Hon berättar om utflykterna hon fått uppleva och om hur det är att gå på skolan. Hon säger:
-Jag trivs så himla bra här.

Emma Olsson på ett giraff center.

Emma Olsson på ett giraff center. Foto: privat

Emma Olsson är en 17-årig gymnasieelev som går andra året på naturvetenskapliga programmet. Hon spenderar just nu ett läsår på svenska skolan i Kenya, närmare bestämt Nairobi där hon fortsätter sitt studerande.
-Det som är så bra är att det här året räknas med i gymnasieutbildningen så jag behöver inte gå om tvåan, berättar Emma.
Eleverna bor på skolan och delar rum med en annan elev. De får frukost, lunch, middag och kvällsfika serverat av personal varje dag. Maten som serveras är varierad och innehåller inslag av rätter från hela världen.
-Maten här är riktigt bra. Jag betygsätter den nio av tio.
Därefter konstaterar hon:
-Jag känner mig som en bortskämd snorunge.

Skolan i Kenya. Foto: Emma Olsson

Alla lärare pratar svenska och de flesta har bott Kenya i flera år vilket gör att de har stor erfarenhet av landet. Detta anser Emma är en stor fördel.
-De vet precis vad Kenya har att erbjuda och vilka ställen man verkligen måste besöka när man är här.

Att flytta hemifrån kan vara väldigt tufft, speciellt om man åker till ett okänt land med människor som man från början inte känner. Men Emma ser positivt med detta:
-Jag har blivit mycket mer självständig och fått insikt om vad jag själv vill, tycker och tänker. Jag har lärt känna mig själv på ett helt annat sätt och på så vis utvecklats som människa.
Emma beskriver det som nyttigt att få uppleva en helt annan kontinent och att få se en annan del av världen.
-En unik upplevelse. Vissa dagar har jag såklart haft hemlängtan och saknat familjen lite extra, men det har aldrig varit några större problem då jag har så extremt kul här.

Under lektionerna är det effektivt jobb som gäller för att eleverna ska kunna åka iväg på safari och andra roliga utflykter under skoltid
-Vi har förmånen till läxläsning två timmar varje dag vilket gör det möjligt att hinna med skolan samtidigt som vi åker på olika resor vilket jag tycker är väldigt bra.
Därefter berättar Emma att de besökt ett flertal olika platser och gjort olika aktiviteter såsom att de har sprungit ett lopp på den kenyanska landsbygden, besökt lokala skolor, sett den turistiska delen av landet, de har fått uppleva Afrikas största slumområde och mycket mer.
-Första helgen i Kenya åkte vi till Naivasha på safari. Väl framme fick vi se ett flertal olika djur som bland annat zebror, giraffer och flodhästar. Det var sjukt coolt.
Fortsättningsvis berättar hon att de åkte till kusten under höstlovet.
-Där chillade vi galet vilket var riktigt najs eftersom vi hade haft en intensiv period med mycket plugg och prov.
Emma tillägger att de har ett fortsatt fullspäckat schema med utflykter och aktiviteter fram tills de åker hem i juni.
-Jag är så galet taggad, det ska gudarna veta.
Sammanfattningsvis konstaterar Emma:
-Det är så mäktigt att vara på savannen och uppleva Kenya på riktigt.

På fritiden efter skolan under vardagarna finns det “afterschool”- aktiviteter som varar fram till middagarna. Emma utövar innebandy, fotboll, volleyboll och löpning.
-Det är så kul att få möjlighet till träning även när man är här, berättar hon.
Därefter tillägger hon att de på helgerna även besöker olika caféer och små butiker när de inte är iväg på utflykter.

Är du nöjd med ditt val?
-Ja gud ja! Jag trivs så himla bra här.
Slutligen vill Emma avrunda samtalet med att rekommendera denna resan till andra.
-Har man möjlighet och om man vill utvecklas som människa ska man enligt mig verkligen ta chansen att studera ett läsår i Kenya.

                                                                                                                   Emma Olsson tillsammans med några elever som utövar river rafting.

Foto: privat