Vilda äventyr med tyskarna

img_0160

Selena, Julian och Alena.

 

I våras åkte ettor och tvåor här på Solberga till Tyskland för att bo hos sina tyskar i en vecka. Nu, i början av terminen, kom tyskarna från Gelnhausen hit. 

När Gelnhausen-tyskarna var här på besök, tog vi chansen att ställa några frågor. En exklusiv intervju med de tre coola tyskarna Julian, Selena och Alena. Vi frågade om de tycker om Sverige, nu när de har bott här i ungefär en vecka. De hade aldrig varit i Sverige innan.

 

Vad tycker ni nu om Sverige efter en vecka här?

– Det var roligt här. Speciellt de aktiviteterna vi gjorde, till exempel Boda Borg och att paddla kanot. Vi badade i sjön också, så nu kan man säga att man har badat i en svensk sjö. För hemma i Tyskland har vi inga sjöar alls.

 

Finns det några skillnader på skolan här och i Tyskland?

– Ja, vi tycker att våra lärare verkar mer strikta och att ni har det lite lugnare med skolarbeten. Den kursen i matematik som ni läser nu (2:orna), läste vi för cirka 2 år sedan. Men maten är något lika.

 

Läser ni olika språk i skolan, precis som vi gör?

– Ja, vi läser engelska, spanska och franska.

 

Vad gör ni på fritiden?

– Gör läxor. Våra skoldagar är oftast från 07.45 till 17.00, så vi har inte så mycket tid över till annat. Annars dansar vi mycket.

 

Har ni lärt er något nytt här?

– Vi har lärt oss att gröt är äckligt, vi har sett riktiga älgar för första gången, vi har lärt oss svenska svärord och att det är väldigt kallt i sjön.

 

Vad tycker ni om den höga åldersgränsen på alkohol i Sverige?

– Att åldersgränsen på alkohol är högre här, är konstigt. Folk under 18 år får ju inte ens dricka en öl här. I Tyskland är det vanligt och lagligt att ta en öl som till och med 16-åring.

Av: Annie Högberg, Kevin Bundszus