Solbergas nya ettor
Alla vet hur nervöst det var att börja på gymnasiet, på en helt ny skola, med helt nya ansikten. I denna intervju får ni höra hur några av ettorna känner och tycker, och även lära känna dem lite.
Här får ni svar på om de trivs med linje, skola och de nya klasserna. Vad som fick dem att välja just den linjen, om den var som de hade tänkt sig och om de har ångrat sig eller om de tror att de kommer ångra sig längre fram. Och även om de tycker det är någon skillnad på lärare på gymnasiet och på högstadiet. Vilken inriktning de vill gå i 2:an (om det finns på linjen de går). Och slutligen, hur mycket pengar de har hunnit spendera i cafeterian sen de började här.
Andreas Lorentzon, 17 år från Östervaldskog. Går teknikprogrammet. Tycker om avokado. Instagram: @andreaslorentzon
– Jag är jättenöjd med min linje, teknik. Jag trivs väldigt bra i min klass och alla i klassen är snälla.
Andreas var peppad för skolstarten, men tyckte ändå att det var tråkigt att sommaren var slut. Högstadiet gick han på en skola i Töcksfors, och efter det gick han under sitt första år på gymnasiet på Estetlinjen här på Solberga. Han ångrade sitt val av linje och började på teknik tillsammans med de nya ettorna. Han valde nu teknik för att det passade honom bättre eftersom han gillar datorer och matematik. Dock fanns även bygg-linjen i tankarna, men han ångrar sig inte nu och han säger att han inte kommer göra det i framtiden heller.
– Lärarna är bra och ganska “chill”. Förra året spenderade jag otroligt mycket pengar i cafeterian, men i år är det väl cirka 50kr än så länge.
Elin Skoglund, 16 år från Charlottenberg. Går ekonomiprogrammet. Tycker om att spela innebandy.
– Det stod mellan samhälls- och ekonomiprogrammet. Jag visste inte vad jag ville, men ekonomi verkade vara en bra linje med mycket val. Så det blev ekonomi.
Elin gick på Gunnarsbyskolan i Charlottenberg innan. Inför skolstarten på gymnasiet var det nervöst eftersom hon inte kände så många i sin nya klass, men det kändes bra efter några dagar och nu trivs hon med både klass och skola. Hon bestämde sig för att gå ekonomi eftersom hon tycker att det verkar roligt att starta ett eget företag. Linjen var som hon hade tänkt sig, med mycket läxor och prov, så hon kände sig förberedd. Elin tycker att det är en skillnad nu när hon går på gymnasiet och inte på högstadiet längre, eftersom det nu är mer eget ansvar som gäller. Elin tvivlar inte på linjen, dock tycker hon skoldagarna är långa och skulle vilja ha någon sovmorgon emellanåt.
Kristian Mekhal, 16 år. Går naturvetenskapsprogrammet. Pluggar på fritiden. Snapchat @mekhaliish
– Jag tycker natur är en bra linje, men ganska tuff. Jag bjuder folk på saker i cafeterian hela tiden, så iallafall den här månaden har jag spenderat väldigt mycket pengar där.
Kristian gick på Centralskolan i Arvika innan gymnasiet. Han tycker att naturvetenskapsprogrammet är bra, men tufft. Det beror på hur mycket plugg de har och vart i terminen det ligger. Ju längre in på terminen, desto mer plugg. Han trivs väldigt bra i klassen för att det inte är någon gruppering och alla hänger med alla. Det var nervöst inför skolstarten eftersom det var en ny skola, ny klass och för att man skulle bli tvungen att ta mer ansvar för sina studier själv än vad man gjorde på högstadiet. Anledningen till att han valde naturvetenskapsprogrmmet var för att han gillar NO-ämnen som biologi och kemi. Programmet var som han hade tänkt sig, förutom att det är mer matematik. Skoltiderna är bra och han ångrar inte sitt val av program, men om det blir jobbigare i skolan kanske han ångrar sig.
– Lärarna här låter en tänka mer, de ger ledtrådar så man får lista ut svaret själv. Jag är nöjd med linjen och ångrar mig inte nu, men fortsätter det med så här mycket plugg och läxor kanske jag ångrar mig.
Gashbin Lukman, 17 år. Går naturvetenskapsprogrammet. Instagram @gashbiinn
– Jag trivs bra i klassen och skolan. Skoltiderna är bra, för efter hinner jag läsa mer svenska själv. I cafeterian har jag spenderat, kanske 100-200 kr.
Gashbin trivs i sin klass och trivs nu även med sin linje. Hon ångrade valet av program först, men nu är det bra. Innan hon gick på gymnasiet här, gick hon i skola i sitt hemland. Gashbin började gymnasiet två veckor efter skolstarten. Därför har hon missat lite i skolan, men det blir bättre. Naturprogrammet var som hon hade tänkt sig, med mycket eget ansvar och mycket plugg och lärarna är bra. Naturprogrammet passade bra eftersom hon vill bli läkare när hon tagit studenten. Till tvåan ska Gashbin välja inriktningen natur-samhälle.
Emil Karlsson, 16 år. Går samhällsprogrammet. Tycker om mat och att träna.
– Jag valde samhällsprogrammet för att det är en bred linje med många val om man inte vet vad man vill jobba med. Jag vet inte vad jag vill jobba med i framtiden.
Emil som gick på Centralskolan i Arvika innan gymnasiet, går nu på samhällsprogrammet här på Solberga. Samhällsprogrammet var som han hade tänkt sig, med mycket läxor och prov. Han tycker det var mycket plugg nu i början av terminen. Emil ser inga större skillnader mellan högstadiet och gymnasiet förutom att de har mer läxor nu. I tvåan har han tänkt välja beteende som inriktning.
– Jag har inte varit i cafeterian så mycket, så jag har spenderat ca 20kr.
Ronja Gohlke, 16 år. Går naturvetenskapsprogrammet. Spelade fotboll, men nu pluggar hon bara. Instagram @ronjagohlke
– Jag har bara spenderat 30 kr i cafeterian, och det var med pengarna jag vann på friluftsdagen.
Ronja går naturvetenskapsprorammet och trivs bra även om hon tycker det är en hård linje. Klassen och skolan trivs hon bra i, hon lärde känna nya vänner direkt. Ronja kom själv från Järvenskolan som ligger i Gunnarskog, så det var en nervös skolstart. Naturvetenskapsprogrammet var ett sista-minuten-val, eftersom hon inte riktigt visste vad hon vill jobba med i framtiden. Men natur är en bred linje och nu har hon tänkt ut att hon vill bli veterinär, så det passade bra. Hon tycker det är skillnad på lärarna nu och på högstadiet. På högstadiet fick föräldrar mer information om vad man ska göra i skolan, nu får man ta det ansvaret helt själv. Det blir troligen inriktningen natur i tvåan, säger Ronja.
– Skoltiderna är bra, jag är inte morgonpigg men det går ändå. Och valet av linje är jag nöjd med, men när matten blir jobbig känner jag bara för att hoppa av skolan.
Av: Annie Högberg, Selina Andersson Johannesson, Sanna Åhs.