Vem är syv-Britt?

 

Solberga har i höst fått några nya ansikten i personalen. Britt Liljestrand är en av dem. Nu berättar hon om sitt yrke och sin bakgrund. Hur hamnade hon här och hur är det att jobba som studie- och yrkesvägledare?

– Efter några år slank jag in här, säger Britt.

 

Att handskas med Solbergas vilsna elever kan vara en utmaning, men det är inga problem för studie- och yrkesvägledaren Britt. Vad innebär yrket? Finns det för- och nackdelar?

–  Vad man gör som syv beror på vart man jobbar och vilken typ av utbildning…  Jag hjälper med funderingar på vilka kurser elever ska söka och vad man ska hitta på efter gymnasiet när det gäller vidareutbildning.

– Fördelen är att man får träffa så många trevliga elever. Nackdelen kan vara att man är ensam i sin profession på en skola, så lite ensamt kan det vara.

 

Vad är den vanligaste frågan?

– Oj, ja den vanligaste frågan jag fått hittills är nog vilken behörighet som krävs till olika utbildningar.

– När jag inte pratar med elever är det mycket planering av tider när man ska ut till klasser och samtal. Och man får läsa in sig på utbildningar.

 

Bakgrund

Britt gick motsvarande handelsprogrammet på gymnasiet. Då fick man välja om man ska gå två eller tre år. Hon valde att gå två år.

– Jag kanske skulle ha velat läsa lite mer på gymnasiet, så jag läste på komvux på motsvarande ekonomiprogrammet och började jobba. Efter några år slank jag in här på Solberga och jobbade på vuxenutbildningen. Men det var samma sak där, att jag hade tankar på att vidareutbilda mig.

– På vuxenutbildningen var jag nära samarbete med studie- och yrkesvägledaren, så på den vägen blev det att jag sökte utbildningen. Jag jobbade ett antal år på grundskolan som studie- och yrkesvägledare innan jag sökte tjänsten på gymnasiet, och så hamnade jag här till slut!

 

Fritid och familj

– På fritiden tycker jag om att röra på mig och ta del av mitt barns sportaktiviteter. Just nu är det hockey. Och jag har ett litet barnbarn som jag också tycker om att vara med, så det är ju också ett av mina intressen.