Årets mest omtalade skräckfilm

Nu är det väldigt nära Halloween, vilket också betyder en massa skräckfilmer! Den mest omtalade filmen i år har lätt varit IT. En skräckfilm baserad på Stephen Kings välkända bok “IT”, med Bill Skarsgård som den ökände clownen Pennywise. Men är den verkligen så bra som alla säger?

 

Filmen utspelar sig på det sena 80-talet i den lilla staden Derry. De lokala barnen försvinner en efter en utan att någonsin hittas igen. När Bills lillebror Georgie blir en av de försvunna barnen försöker Bill hitta honom och lista ut vad som hänt med hjälp av sina vänner. Väldigt snabbt upptäcker de att det är en clown som ligger bakom allting. En clown som kan byta form till dina värsta rädslor.

 

Vi blev positivt överraskade av filmen. Utifrån trailern verkade det som att filmen bara skulle vara obehaglig och läskig, men det var många delar som vi tyckte var lite komiska, vilket påminde om den kända miniserien “IT” som gjordes 1990, som också är baserad på Kings roman. I miniserien framstår clownen mer som en rolig, men lite obehaglig clown, till skillnad från 2017-versionen, som är mer lik en blodtörstig clown. Han ser mindre ut som en clown än “originalet”, på det sättet att de verkligen försökt få honom att se läskig ut.

En sak som verkligen gjorde filmen bättre är Bill Skarsgårds skådespeleri i rollen som Pennywise. Han gav verkligen liv till karaktären och gjorde den mycket mer otäck och skrämmande, speciellt med det obehagliga leendet. Han tog sin roll till en helt ny nivå, vilket gjorde hela filmen mycket bättre.

 

Jämfört med den gamla miniserien är effekterna såklart mycket bättre nu, när vi kan utföra bättre, mer realistiska CGI effekter. Specialeffekterna från miniserien är uråldriga och ser allmänt väldigt fejk ut
inklusive blodet. Monstren som ”it” förvandlar sig till för att skrämma barnen är mycket läskigare och ser mer realistiska ut nu än vad de gjorde innan. Sen är den nya mer mörk och mer i stil med moderna skräckfilmer än den gamla. De vuxna i den gamla versionen bidrar inte heller med det bästa skådespeleriet, men barnen och Pennywise utför ett otroligt bra jobb i båda versionerna.

Sammanfattningsvis, var den egentligen inte så läskig. Det var en jumpscare, som var lite läskig där vi hoppade till lite, men annars var det mest dåliga jumpscares. Dock fanns det en del obehagliga scener, som många nog skulle tycka var äckliga och otäcka, men personligen reagerade vi inte så mycket på det. Som helhet tycker vi att den var väldigt välgjord och berättar mer en historia än att bara försöka skrämma publiken. En riktig bra film och vi ser verkligen fram emot kapitel 2 av filmen, som kommer ut 6 september 2019.