Vad ska man göra efter studenten?

Jobba, resa, flytta eller plugga? Det är många val som Solbergas studenter snart kommer behöva göra. Vissa är helt säkra, andra väljer mellan flera alternativ och några har ingen aning. En flytt till Göteborg och vidarestudier verkar finnas i många planer, i alla fall om man lyssnar på några av eleverna som Solsidan intervjuat. 

 

Resultatet på Solsidans undersökning visar att nästan hälften av alla treor på Solberga inte vet vad de ska göra efter studenten. För att inspirera andra elever reflekterar några av Solbergas treor, från alla program, kring hur deras liv kommer se ut när de lämnat skolan. 

 

Jobba, testa storstadslivet och plugga till brandman

 

Ella Gustafsson Olsen, från naturprogrammet, jobbar just nu på Ica i Sulvik och hon har tänkt fortsätta jobba i Arvika under ett år efter studenten. Efter det planerar hon att jobba ytterligare ett år, men då i Göteborg.  Hon berättar att hon tycker mycket mer om Göteborg än Stockholm. Därför väljer hon hellre den staden när hon ska testa att bo i en storstad.

 

– Jag kommer plugga SMO på distans året efter jag bott i Göteborg, berättar Ella.

 

SMO betyder skydd mot olyckor och hon kommer plugga det för att så småningom bli brandman. Hon vet inte än om det kommer bli Arvika eller Göteborg.

 

Leva livet, arbeta och plugga vidare, eller flytta till Tyskland?

 

Under de första veckorna av sommaren vill Maja Reardon, från Samhällsprogrammet med inriktning media, ha semester efter ett intensivt studentår. Semestern ska innehålla sovmorgnar, bad, sol, fest och någon resa. En riktig sommar helt enkelt eftersom den senaste sommaren spenderades på jobbet. Efter sommaren ska hon börja jobba igen.

 

– Planen är att jag ska fortsätta på det jobbet jag har nu för min chef vill ha kvar mig ett år. Jobba där under veckorna och tjäna pengar så jag fortfarande kan hålla på med min sport, ridning, berättar Maja.

 

Det är just hästarna som håller kvar Maja i Arvika ett tag till. Hade hon inte haft sin häst Carry hade hon börjat plugga i Göteborg direkt. En flytt dit är tyvärr inte genomförbar tillsammans med en häst. 

 

När hon väl börjar plugga kommer det vara något inom brott, lagar och rätt, exempelvis jurist eller kriminolog. 

 

Hon har även en annan plan om hon inte kan släppa taget om ridningen – flytta till Tyskland och jobba med hästar där. Då skulle hon arbeta som beridare i ett tävlingsstall.

 

– Det är en helt annan kultur. Det ser helt annorlunda ut i Tyskland än här liksom, säger Maja. 

 

Road-trip genom Europa, Göteborg och Chalmers

 

Anders Edman, från teknikprogrammet, kommer börja jobba efter studentdagen. Efter det hoppas han få till en resa med sina kompisar, men inte till Ayia Napa, dit många andra elever ska på studentresa, utan snarare en roadtrip genom Europa, där Österrike och Alperna är ett drömresemål.

 

– Förhoppningsvis med bil, om den håller, säger Anders med ett skratt.

 

I augusti vill Anders flytta till Göteborg, där han ska börja plugga på Chalmers, på en femårig ingenjörslinje, men vet inte exakt vilken än. Sedan är tanken att arbeta som ingenjör. 

 

Tågluff, val av studentresa och plugga i Göteborg

 

Även Mina Nävehed, från ekonomiprogrammet, ska jobba efter studentdagen. Sedan vill hon också resa genom Europa, men istället för road-trip vill hon tågluffa. 

 

– Jag väljer tågluffen istället för Ayia Napa eftersom jag vill åka på en längre resa, för ungefär samma pris, berättar hon. 

 

Efter resan vill hon troligtvis jobba ett tag till, inom restaurang eller liknande, för att tjäna pengar. När hon sparat ihop vill hon flytta till Göteborg och plugga vidare. 

 

– Jag vill jobba med människor på något sätt, helst inom rättsväsendet eller socialen, berättar Mina.

 

Civilekonomutbildning, men varifrån?

 

Mathilde Slorfelt, från samhällsprogrammet med inriktning beteende, ska börja leta lägenhet direkt efter studenten inför en flytt i augusti. Hon ska plugga till civilekonom, men var har hon inte riktigt bestämt än.

 

– Städerna jag väljer mellan är Göteborg, Karlstad och Örebro, berättar hon.

 

Civilekonomutbildningen är fyra år lång och är en bred utbildning, vilket passar Mathilde, som inte har bestämt vad hon vill jobba med. 

 

Hon har inga planer på att resa under sommaren, förutom studentresan till Ayia Napa. Hennes fokus kommer att ligga på förberedelserna inför flytten.