Förberedelser inför studenten

Studentåret har nu börjat och förberedelserna är igång. Studenten kan komma med stora utgifter och många kan känna pressen kring pengar och att kunna ha råd med allt. Men vad är det egentligen som pengarna ska läggas på? 

Det är mycket planering inför studenten och det kan även vara många och dyra kostnader.  Treorna på Solbergagymnasiet har börjat budgetera upp inför studenten. Enligt en enkätundersökning bland Solbergagymnasiets treor visar statistik över hur mycket pengar de kommer att lägga på sin student. Bland killarna har det vanligaste svaret varit att deras student kommer att kosta runt 10 000 kronor. Om man istället kollar bland tjejerna så visar det sig att de allra flesta tror att de kommer att lägga runt 30 000 kronor på sin student, alltså en mycket högre siffra än killarna. Men vad är det alla pengar går till? Det är bland annat studentmössa, balklänning, kostym, resor och fester. Förutom enbart de sakerna kanske man ska ha en studentmottagning där man bjuder in sina vänner och familj för att fira denna stora dag i ens liv. De största kostnaderna är mat, alkohol, alkoholfria drycker, snacks och tilltugg, dekorationer och eventuellt lokal. De skriver att om man bjuder 20 personer på sin mottagning kan man räkna med att det är 3000 kr som enbart går till mat. 

Ebba Evensson, elev i SAM21, berättar om hennes tankar kring att studentåret är igång. 

Hur känns det nu när studentåret äntligen är igång? 

– Ja, det är roligt. Det är skönt att det nu är slutspurten och detta är något man väntat på länge. 

Vad tänker du kring de dyra kostnaderna kring studenten? 

– Det är klart att det är tråkigt att det är så dyrt, men det är sådant man får ta, tänker jag. Sedan väljer man själv vad man vill lägga pengar på men detta är bara något som man behöver lägga pengar på en gång och därför jag tycker att det kan vara värt att lägga lite pengar på sin student. 

Vad tror du att de höga utgifterna beror på? 

– Det beror ju på att det är mycket som händer under detta år med firande. Balklänning, studentmössa, studentresa osv gör att kostnaderna drar iväg men det är värt det för nöjes skull tycker jag. 

Oscar Eklund, elev i EK21, uttalar sig också om hans tankar kring studenten och alla pengar som går till studenten. 

Hur känns det att studenten närmar sig? 

– Det känns väldigt gött. Man har varit fast i skolan så länge så det känns skönt att få komma ut i arbetslivet. 

Vad tycker du om att studenten kan bli så dyr? 

– Ja det klart att det blir dyrt men jag har hört av många äldre kompisar att det är värt det för man får så många minnen. 

Oscar fortsätter med att det inte är något krav med att åka på alla resor. 

– Man kan ju även ha väldigt roligt här hemma också. Det behöver inte bli dyrt utan man kan ju såklart välja billigare alternativ. 

Osca säger själv att han antagligen kommer lägga en hel del pengar på sin student. 

– Jag har sommarjobbat en hel del och har arbetat ihop pengar för att kunna göra alla de saker jag vill under mitt studentår. Det kommer att svida i plånboken men jag tror verkligen att det kommer vara värt det! 

Det finns någon som inte riktigt håller med Ebba och Oscar i detta. Sakeus Berg, elev i SAM21, säger att han själv inte är så insatt i kostnaderna som gäller vid studenten, men att han har förstått att priserna kan bli väldigt höga. 

– Jag tror det ser olika ut beroende på vad man har för bild av studenten och jag tror det kan bli negativt om det blir för hög press på en att man måste spara pengar och att det måste bli en stor utgift, framför allt för de som kanske inte har så jättemycket pengar som student. 

Sakeus menar också att det kan bli stort grupptryck och att studenten inte behöver vara så dyr om man själv inte vill det. 

– Sen är det inget fel om man tycker att det är en kul tillställning och man vill spendera pengar på att arrangera något roligt, men det behöver inte vara dyrt om man inte vill. Man kan göra det billigt också, säger Sakeus.