Vad hände i Gelnhausen?

Hur var det egentligen nere i Tyskland? Vad hände, vad fick de göra? Elin Rundin och Maja Hildingsson ifrån SA15 var två av de många lyckliga som fick chansen att åka ner till Gelnhausen.

– Vi var Nervösa! De har ju annorlunda seder än oss som inte vi är vana vid, som t.ex. att inte gena över gatan eller gräsmattan så att skorna  blir leriga, eftersom de har skor inomhus, berättar Maja.

– Vi tänkte liksom ”vad har vi gjort, ska vi bo hos någon som vi aldrig ens har mött” och ”vad har vi gett oss in på”, fortsätter Elin och tänker tillbaka. Maja och Elin berättar att under bussresan på väg ner till Tyskland så sov de över i Danmark, för att senare fortsätta sin resa nästa dag, helt utvilade.

– Vi stannade och sov på ett vandrarhem i Saksköbing. När vi skulle sova så fick alla skäll på för att vi inte var tysta, säger Maja med ett skratt.

– Det var inte så fräscht på vandrarhemmet, berättar Elin förtvivlat. Jag fick knappt sova för täcket var rätt så äckligt, men sen så sov jag på bussen när det var dags att åka, fortsätter Elin och ler muntert.

När alla väl kom ner hela och belåtna till Gelnhausen så sattes alla nerver igång. Elin och Maja berättar hur nervöst det var de första timmarna, men det släppte rätt fort.

– I början var det nervöst, man oroade sig för att om man inte skulle hitta dem bland alla folk. Alla var liksom fega i början, och ingen vågade gå fram och hälsa, så vi stod bara och tittade på varandra, säger Maja generat.

De berättar att det var en läskig känsla att bo hos någon man inte känner, men det var helt okej när man hade gjort sig hemmastadd.

– Första dagen fick vi vara med på deras lektioner, berättar Elin. De pratade bara tyska vilket gjorde att vi inte förstod någonting, fortsätter hon med ett skratt.

– En annan dag så spelade vi Laser tag, inflikar Maja. Det är en lagsport, där spelarna försöker få så mycket poäng som möjligt genom att skjuta på motståndarlaget, berättar hon.

Under vistelsen nere i Tyskland så fick de åka på många utflykter, bland annat till Würzburg, det romerska fortet i Saalburg och den medeltida borgen i Ronneburg.

Tycker ni att man ska åka ner till Gelnhausen?

– Ja verkligen, instämmer båda samtidigt. Skit samma om man missar en massa i skolan, vad gör det om det går lite sämre? Det går alltid att komma ikapp med allt skolarbete, säger Elin bestämt.

– Vi pratade engelska med dem, så det var inga problem med språket, det var inte några sociala problem direkt heller, inflikar Maja.

Vilket minne är starkast?

De två tjejerna från SA15 ler och tittar fundersamt på varandra, nästan som om de inte vill berätta för mycket. För denna upplevelse är så pass unik att den inte kan beskrivas med ord, den kan bara upplevas med egna ögon.

– Första natten när vi spelade kort, för då släppte alla spänningar liksom, säger Maja till slut och Elin instämmer.

Får du chansen att åka ner till Gelnhausen, så ta den. Det är en helt otrolig möjlighet att åka ned dit, gör det! Åk! Hellre att du ångrar dig att du åkte, än att du ångrar dig att du inte åkte, avslutar de två tjejerna.