Anonyma aktivister

– Ni ska vara medvetna om att vi kommer att hitta er och aldrig släppa taget. Vi kommer att genomföra den största attacken någonsin mot er.

    Detta är nätaktivisterna Anonymous ord efter terrorattacken i Paris, 13 november 2015. Har de hållit vad de lovat undrar många nu.

För drygt 6 månader sedan bedrev terrorgruppen IS 6 olika attacker mot 6 platser i Paris. En av dessa var koncerthuset Bataclan där ca 80 personer omkom. Inte långt senare bemöttes attentatet av Anonymous. I en video där en person klädd i den klassiska Anonymous-masken kom det fram att nätgruppen öppnade för krig mot IS via nätet.

De numera kända aktivisterna beskriver sig själva som beskyddarna av frihet på nätet och de går emot alla som inskränker denna. De finns stationerade över hela världen och antalet medlemmar ökar ständigt. Det finns egentligen inga krav på den som vill bli medlem. Om man vill bli aktiv hacker så har Anonymous nätkurser i hacking och hemlighetsavslöjande.

– Vår förmåga att bekämpa IS beror helt på vårt kollektiv av sofistikerade hackare, datavetare och spioner som vi har världen över. Vi har medlemmar som är väldigt, väldigt nära IS, vilket gör det enkelt för oss att samla information om IS och deras aktiviteter.

     Uttalandet kom från en talesperson för Anonymous till den utländska nyhetskanalen RT.

Vad är det då som Anonymous kan göra mot IS? Och vad har de gjort så här långt? Redan bara några dygn efter Parisattacken spreds informationen om Anonymous första attack mot IS. Flera tusen Twitterkonton kopplade till IS hade raderats. De har också stängt ner flera kanaler som IS publicerat sin information på.
     Insatserna har hyllats och kritiserats. En del menar att den öppna krigsförklaringen kommer att försvåra det framtida arbetet när man ska granska IS information. Andra säger att det virala upproret är nödvändigt, inte bara för att ge trygghet på nätet, utan även för att skapa en trygg vägg att jobba bakom. Alla som vill hjälpa till att bekämpa IS kan göra detta helt anonymt, hemma, i sitt vardagsrum.

– Vi kommer inte luta oss tillbaka när dessa terrorattacker utförs runt om i världen. Detta är de avslutande orden från Anonymous talesman.

    Det är svårt att veta hur man bekämpar en så enorm och farlig organisation som IS. Lösningen är nog inte att bara bomba sönder, tillfånga ta och förbjuda. Det behövs också en förebyggande faktor. Att till exempel medlemmar ur Anonymous förhindrar att propaganda från IS sprids till övriga världen. På det sättet kanske de kan förhindra att fler beger sig till Syrien för att kämpa för IS.