Vaccinet gör skillnad

Vaccinationen är i full gång, och många har redan fyllt på med en tredje dos. Personer med allvarlig immunbrist har även blivit erbjudna en fjärde dos. Man börjar nu se skillnad i samhället tack vare vaccinet. 

-Vaccinerar vi oss så bra som vi har gjort kan vi ha kvar utan restriktioner, säger öppenvårdschefen Madelene Johanzon.

 

Vaccinationen har nu pågått i över ett år och i Sverige har över 82 procent av alla som är över 12 år fått både första och andra dosen, i Arvika har 90,5 procent fått båda doserna. För att stärka skyddet mot svår sjukdom i covid-19 har tredje dosen erbjudits.

-Alla som är över 18 får ta dos tre och det ska ha gått minst tre månader sen man tog andra dosen, säger Madelene Johanzon. 

Statistiken visar att 55 procent av Sveriges befolkning som är minst 18 år har vaccinerat sig med tre doser. För de personer som har en allvarlig immunbrist, är över 80 år har ännu en påfyllnadsdos (dos 4) erbjudits. Det är viktigt för de patientgrupperna eftersom att de inte får samma effekt av vaccinet. 

 

När man har jämfört den vaccinerade gruppen med den ovaccinerade gruppen, kan man se att de ovaccinerade löper större risk att bli allvarligt sjuka i covid-19 och behöva vård på sjukhus. Folkhälsomyndigheten skriver att det är tydligt att vaccinationen gör skillnad och är vital för att minska antalet personer som dör i covid-19. Vaccinet ger även skydd mot “omikronvarianten”.

 

Intresset för den tredje dosen har minskat i jämförelse med de andra doserna. 

-Det är lägre efterfrågan, nämner Madelene och fortsätter:

-Det finns många tider kvar att boka på. 

För att få ett starkt skydd mot viruset krävs två doser vid primärvaccinationen. Men eftersom att vaccinet ger ett tidsbegränsat skydd är det viktigt med påfyllnadsdos. Vaccinet bygger upp kroppens immunförsvar och skapar ett skydd mot viruset. Skyddet som vaccinationen ger är mer pålitligt än skyddet man får efter man har fått viruset. Vaccinet ger inte ett heltäckande skydd men du kommer med stor sannolikhet få lindrigare symptom under smittan. 

Hur länge du har ett skydd beror på ålder. Ju äldre du är desto snabbare avtar skyddet från vaccinet. 

-Att vi kan ta bort restriktionerna beror ju på att många har vaccinerat sig och är det så att vi inte fortsätter att vaccinera oss då kan det ju faktiskt bli så att vi kanske måste ha restriktioner igen, säger Madelene Johanzon.

 

Men vaccinet hindrar dig inte från att smitta andra utan minskar endast risken att smitta andra och att själv bli smittad. Det är viktigt att ta eget ansvar och stanna hemma när du är sjuk då inget vaccin kan ge hundra procent skydd. 

 

Text: Sarah Shaya