Solsidans Stöttepelare på Hemmaplan

Det är lätt att se lärare som bara lärare, men de är mycket mer än så. Våra kära lärare på media som stöttar oss när vi skriver Solsidan har ett liv utanför skolan och egna passioner som förgyller deras fritid.

Morgan Carlsson är en av våra lärare som hjälper oss med solsidan och har en otrolig passion för fotbollslaget Aston Villa. Jag skulle faktiskt våga påstå att han är deras största supporter i Arvika. Allt började den första mars år 1975 när Morgan satt hemma och kollade på tipsextra. Det var första gången han såg Aston Villa spela. De vann med 1-0 i ligacupfinalen mot Norwich på en straffretur. Morgan fylls med harmoni och kärlek när han hör deras namn. Om man skulle kolla vilken färg Morgan har i garderoben skulle man se att den större delen av de färgade plaggen går i Aston Villas färger, vinrött. Till och med Morgans bröllop gick i vinrött.

– Pappa betalar så länge det är vinrött, säger Morgan Carlsson.

– Somliga kanske skulle säga att det tar över mitt liv, säger Morgan men han berättar också att det är något han jobbar på.

Han försöker att inte låta det påverka familjen. Om det en helg skulle bli en förlust för laget kan det förstöra hela resten av helgen men han försöker släppa det. Om det går så styr han aktiviteter så de inte krockar med matcherna men som tur är finns det nu för tiden möjlighet att kolla i efterhand. – Det påverkar men tar inte över, säger Morgan.

Om man bortser från hans familj så finns det inget som tar upp så mycket tid som att engagera sig i Aston Villa. Han håller inte heller på något annat lag, inget lag har fått honom lika exalterad som Aston Villa. Visserligen håller han på FBK när det kommer till hockey men han känner inte samma passion för dem. När Morgan besökte Villa Park för första gången fylldes han med en glädje som kändes i hela kroppen. I trapporna föll han ner på knä och kysste marken. Han har fått höra att folk tycker detta är lite konstigt men för honom är det naturligt.

Morgan har ca 20-30 prylar med lagets logga på. Flera matchtröjor, en hel del t-shirts, flagga, mössa, vantar, pennskrin och pennor. Han har stått vid Aston Villa genom både vinster och förluster. Han sa en gång till sin mor att det hade varit lättare för honom att byta ut henne än att byta lag, på skoj förstås.

Media-Jessicas hobby är att sy. Hon lägger många timmar på denna hobby och mycket av både det som hon och hennes barn har på sig är plagg som hon gjort. Jessica är Solbergas främsta “fashion-icon”.

När Jessica var ung lärde hennes farmor henne grunderna i att sy. Hennes farmor brukade virka och sy mycket. Jessica var då mycket intresserad i att sy men högstadiet släckte hennes glöd. Flera år senare såg Jessica att en väninna lagt upp på Instagram att hon sytt kalsonger vilket fick Jessica att tänka; kan hon så kan jag också. Denna väninna skickade mönstret till Jessica och så sydde hon sitt första plagg. Detta var för ca fem år sedan och det har bara eskalerat sen dess.

Jessica finner mycket av sin inspiration på internet. Det finns hur mycket information och tips som helst där. Man kan också gå med i grupper på facebook. Enligt Jessicas erfarenheter är de amerikanska grupperna riktigt positiva. De är också både trevligare och roligare än de svenska grupperna. I grupperna kan man få inspiration från andra kreatörer, hitta nya mönster, tyger och hjälpa varandra med de problem som uppstår. Jessica får ofta höra i grupperna att hon har en unik stil då hon blandar mycket färger och mönster. Hon har sin egna härliga blandning på saker.

Många tänker nog att det är billigare att sy kläder själv än att köpa i affär men så är inte fallet, i alla fall inte för Jessica. Tyg är väldigt dyrt, dyrare än vad man tror. Man måste också tänka på att det tillkommer frakt och tull om man beställer tyger från t.ex. USA där det enligt Jessica finns roligare tyger. Hon syr för att det är kul, kläderna har en högre kvalitet och hon har roligare tyg än de flesta affärer. Hon berättar att hon hellre spenderar 200 kr på tyg än att köpa en tröja för 40 kr på H&M. För Jessica är hennes hobby ett sätt att stänga av allt annat och få egentid, lite vardagsterapi.

– Först var jag livrädd för dragkedjor, Jessica Dimming.

För Jessica tar det cirka en timme att göra en t-shirt. Om hon ska sy efter ett nytt mönster kan det ta längre tid då det är lite krångligare. Hon får ofta höra “Wow, va snabb du är!” när hon sytt något. Jessica berättar också att hon under åren fått ett väldigt bra ögonmått samt att hon kanske inte alltid är jättenoga men att resultatet för det mesta blir bra ändå.

Jessica har två symaskiner, en Juki hushållsmaskin som kan ta tjockare tyger och en overlockmaskin som snabbt kan göra snygga innersömmar. Overlockmaskinen kan man klara sig utan berättar Jessica men den gör att det blir snyggare sytt. I framtiden skulle hon vilja ha andra specialmaskiner.

I framtiden kanske vi kan få se en
“Jessicas-Lookbook” i Solsidan.