Äntligen – Konserter!

Äntligen- Konserter!

Den 9 februari släppte Sverige alla sina restriktioner kring Covid-19. Detta betyder att Sverige öppnas upp och att det till viss del blir normalt igen. Konserter, festivaler och evenemang kommer nu ske som tidigare innan pandemin. Något som blivit hårt drabbat under pandemin är livemusik. Konserter, evenemang och festivaler blev inställda, datum blev flyttade, biljetter blev återbetalda och det var mer eller mindre kaos inom kulturbranschen men nu är det äntligen dags igen. 

Flera artister har flyttat sina datum för konserter till detta år, 2022. Några kända artister som kommer till Sverige i år är bland annat, Ed Sheeran, Harry Styles, Bryan Adams och Iron Maiden för att nämna några. De flesta konserterna blev inställda under tidigare år och biljetterna skulle fungera kommande datum medans andra artister gav pengarna tillbaka och tillät fansen köpa nya biljetter inför nya datumet istället.

Jag vet av egen erfarenhet att Harry Styles biljetter skulle man hålla i tills det nya datumet kom, dock blev det krångel där och ett nytt besked av både artisten och arenan kom ut. Harry Styles påpekade att de som hade biljetter får tillbaka sina pengar, men fick chansen att köpa biljetter innan det officiella biljettsläppet för att säkra sina biljetter. Alla med biljetter till Love on tour, vilket är namnet på Harrys konsert från 2019 fick ett nytt mejl med information att en återbetalning av biljetterna kommer att ske och att nya biljetter kommer behöva köpas. Detta gav chansen till de som redan haft biljetterna sparade från 2019 att få köpa nya biljetter före andra. 

Vad ska man tycka om detta upplägget? Det finns både positiva och negativa aspekter med det hela. Bland annat genom att köpa nya biljetter kunde bättre platser väljas då tidig tillgång till alla biljetter, alltså VIP paket, Pit tickets och parkettplatser erbjöds. Nackdelen är att du förlorar den platsen du haft på tidigare biljett, så säg att du hade en bra plats och var nöjd, är det inte garanterat att du kommer få en lika bra plats igen.

Festivaler som också kom med glada nyheter i år var Lollapalooza, Way out West och Sweden rock Festival. Lollapalooza bjuder bland annat på artister från hela världen så som Post Malone, Lewis Capaldi, Doja Cat, Imagine Dragons och Jack Harlow. Även några av de svenska popartisterna står klara för scen; Veronica Maggio, Benjamin Ingrosso, Miriam Bryant och A36.

Även Lollapalooza skrev ut och har information på sin hemsida kring hur deras biljetter kommer gälla under rådande situation. De skriver att om du har biljetter kommer de biljetterna vara giltiga fram tills det nya datumet, alltså ska du bara hålla i dina biljetter och behöver därav inte köpa nya och får inga pengar tillbaka. 

Jag har intervjuat några personer om hur de känner för att äntligen kunna gå på efterlängtade konserter i år. Emma Löv, en elev på Taserudsgymnasiet berättar om sina åsikter kring det hela:

Ska du gå på några speciella konserter under år 2022?

-Ja, Jag ska gå på två olika konserter i nuläget. Jag ska åka på Harry Styles och Iron Maiden, berättar Emma.

Vilken är du mest exalterad över?

-Jag är lika exalterad över att få gå på båda konserterna faktiskt.

Hur känner du inför att konserter och evenemang kan ske nu när restriktioner har lättat?

-Jag känner en viss lättnad över att restriktionerna har lättat och att de verkar som att det hela blir klart snart. Det ska bli skönt att få tillbaka normala vardagen och att det blir som vanligt igen.

Nästa person jag intervjuade var Viola Beka, elev på Solbergagymnasiet.

Vad tycker du om festivaler, konserter och evenemang över lag?

-Det är något vi inte har fått gå på länge så det är kul att vi får börja ha det igen. Men det har på sistone varit väldigt otryggt då en massa saker har hänt på konserter, exempelvis Travis Scott och Ariana Grande konserten. Man vill dit för att ha roligt men många känner sig inte säkra, berättar Viola.

Känner du att det är tryggt att gå på dessa på tanke på att vi fortfarande är i en pandemi?

-Nej, eftersom det fortfarande är smitta och många tänker inte efter, speciellt inte nu när restriktionerna har släppts, de tror att de kan direkt gå tillbaka till sitt vanliga liv men det är inte riktigt möjligt ännu, menar hon.

Har du någon favoritartist som ska ut på turné och ha konserter nu ?

-Jag är inte säker men BTS har gett hintar om att de ska ha tour, och om detta sker kommer jag sitta redo för att få tag i biljetter, säger Viola.

Vi får hoppas på att det blir en relativt normal levnadsstil framöver och hoppas på att det kan bli fler konserter, festivaler och evenemang. Kom ihåg att fortfarande tänka på Corona men att ha kul!

Skriven av: Julia B Dahlborg