Uppskattad föreläsning av Lennart E. Carlsson

Varför finns samhällsklasser egentligen? Och hur blir man egentligen sociologiprofessor?

Det var några frågor som sociologiprofessorn Lennart E. Carlsson besvarade när han besökte samhällsprogrammets sociologikurs för att berätta om klasser och klasskillnader i dagens Sverige.

Det som skapar en klass är mängden och arten av kapital då det finns både sociala, ekonomiska och kulturella kapital som utgör varje klass för sig.

            

Det finns olika klasser av människor i samhället.

Han talar även om att inte vem som helst kan tillhöra t.ex. överklassen, eftersom att det är en kulturell klass med mycket prestige och smak inom sig.

– Bert Karlsson har ju mycket pengar, men han tillhör inte överklassen.

Han fortsatte även med att berätta om den nya gruppen i samhället, prekariatet, där människor har tillfälliga och osäkra anställningar med låg lön.

Orsaken till detta är p.g.a att samhället blir mer och mer digitaliserat vilket gör att många människor från medelklassen och övre medelklassen kommer att mista sina jobb i framtiden.

Professor Carlsson insisterar att väldigt få människor kommer kunna känna sig säkra från att hamna i prekariatet i framtiden.

Rik – men inte välkommen till överklassen.

Att tillhöra olika samhällsklasser märks mer än vad man tror, berättar Carlsson. Att bara gå runt i Vasastan och kolla på folk kan göra att man genast ser att människorna tillhör en viss klass.

– Kollar man på advokater i Stockholms innerstad så ser man att de har bakåtslickat hår och ser ut på ett visst sätt.

Fördomar om advokater verkar stämma.

Professor Carlsson berättar även att han tog olika vägar för att bli sociologiprofessor.

-Jag var Visiting Professor i Lettland efter att de nyss blivit självständiga och hjälpte dem med att bygga upp deras utbildning, för dem var det positivt att en utlänning kom och på den vägen blev jag sociologiprofessor, säger Carlsson med ett leende.

Rektor Marianne Annersand ger bort en karta över Arvika till professorn.