All In med Gain Eleven

För fyra år sedan bestämde sig fyra före detta Solbergaelever för att bilda bandet Gain Eleven. I början av 2016 släppte dom sitt album “All In“ vilket även utan skivbolag fick stor spridning och erkännande i Europa. Senare under samma år så deltog dom i Emergenza Festivalen som är världens största tävling för osignade band och vann över 4000 andra deltagande band. Bandet består av gitarristen och sångaren David Flognman, lead-gitarristen Vidar Solli (som intervjuades), basisten Martin Andersson och trummisen Hannes Liljedahl.

När bestämde ni er för att bilda ett band? Hur gick det till?

År 2013. Vi bestämde oss för att ses & spela rock n’ roll som vi tycker om. Planen från början var att ha roligt. Det seriösa kom ganska snabbt efter.

Hur bestämde ni ert bandnamn? Har det nån speciell betydelse? Har ni alltid hetat ”Gain eleven”?

Vi satt efter ett rep och “brainstormade” namn i princip, tills vi kom fram till Gain Eleven. Det är inspirerat från en referens ur en film. (Spinal Tap heter filmen). Vi har alltid haft namnet Gain Eleven.

Var det självklart från början att ni skulle bli ett rockband och inget annat? Har ni nånsin tänkt på att byta musikstil?

Ett rockband och inget annat – precis. Vi har inga planer på att byta musikstil. Man vill ju givetvis alltid prova på nya sätt att spela och skriva låtar, så att inte allting låter samma, men det är fortfarande en stor skillnad från att byta musikstil. I grund och botten så ska det ändå låta “Gain Eleven”

Vilken typ av musik och vilka artister eller band har inspirerat eran musikstil?

I grund och botten rock n’ roll, vilket är en väldigt bred genre i sig. Vad det gäller band så gillar vi allt som är bra, oavsett musikstil. Band som vi alla gillar speciellt är bl.a Royal Republic. Rekommenderas starkt.

Hur mycket tjänar ni? Spelar ni för att tjäna pengar eller av er passion för att underhålla med musik?

Vad vi tjänar varierar, beroende vad det är för gig och tillställning. Vi gör detta för att vi älskar musik och energiutväxlingar mellan band och publik är en känsla som man sällan tröttnar på. Får vi pengar för det, så är det givetvis en “win-win situation”.

Hur är det att åka på turné? Finns det nån skillnad mellan turnéspelningar och enkla gig?

Stundvis kan det vara slitigt, men givetvis är det roligt – när man äntligen får åka iväg på det man jobbat på i flera år. Givetvis är det stor skillnad på turné och enkla spelningar. Under en 2-3 veckors turné så är det oftast dåligt med sömn + massa timmar i bussen varje dag för att ta sig till nästa stad. I början av en turné kan det kännas tungt, men efter 4-5 dagar kommer man oftast “in i det”. Den riktiga vilan tar man när man kommer hem.

Hur tror du att er karriär som band kommer att gå? Hur länge planerar ni att hålla på?

Den kommer gå som jag tror och som det alltid gjort – sakta men säkert uppåt. Vi planerar att hålla på så länge som möjligt, speciellt när det finns mål att jobba mot, vilket det oftast finns.

 

Linus Naumann