Två svenska storfavoriter avslutar sina karriärer

Under deras 16 respektive 8 år långa karriärer har de skrivit historia inom svensk idrott. Efter att ha vunnit allt som går att vinna blir Charlotte Kalla Sveriges främsta kvinnliga olympier genom tiderna. Nils van der Poel slutade två gånger under karriären men har nu titeln som den olympiska mästaren i hastighetsåkning på skridskor. Men båda har nu tagit beslutet att avsluta sina enastående karriärer.

Sveriges främsta kvinnliga olympier genom tiderna har nu lagt av. Charlotte Kalla från Tärendö meddelade den 22 mars att hon skulle lägga skidorna åt sidan. Den svenska längdskidåkerskan har sedan 7 års ålder haft intresse inom skidåkning. Redan som junior, år 2006, vann Kalla sitt första guld i 10 km skiathlon på junior-VM. Under samma mästerskap tog hon även ett silver på stafetten samt ett brons i 5-kilometersloppet. Det var starten på hennes framgångsrika resa inom längdskidåkning.

Bild – Wikimedia Commons

Året därpå gjorde hon VM-debut som senior i Japan. Hennes stora internationella genombrott var när hon vann Tour de Ski 2007/2008. I den totala världscupen under samma säsong slutade Charlotte Kalla på en fjärde plats. Hon tilldelades Jerringpriset 2008 och var även en av huvudkandidaterna till att få Svenska Dagbladets guldmedalj.

2010 var det dags för de Olympiska Vinterspelen i Vancouver och det var det första OS:et i Kallas karriär. Det inleddes med 10 km fristil där Charlotte Kalla tog hem segern. Tillsammans med Anna Haag vann hon silver i sprintstafetten. Det var ett framgångsrikt första OS för Charlotte Kalla och sommaren 2010 avtäcktes en staty hemma i Tärendö föreställande skiddrottningen. Hon var med i klubben IFK Tärendö i början av karriären men 2012 skrev hon på kontrakt med Piteå Elit för att kunna satsa på skidåkningen.

Charlotte Kalla har haft en framgångsrik resa inom skidsporten. Från hennes internationella genombrott i junior-VM har hon genom en osedvanlig 16 år lång karriären vunnit 9 OS-medaljer, 13 VM-medaljer, 28 SM-guld och varit på pallen 59 gånger i världscupen. I ett pressmeddelande 2022 meddelar dock Kalla att “nyfikenheten på livet utanför elitidrotten väger tyngre än det som en fortsatt satsning skulle innebära”. SM-tävlingen hemma i Norrbotten var hennes sista för karriären och hon avslutade med ett SM-brons samt guld på 10 000 km.

 

Under en betydligt kortare 8-årig karriär har han hunnit göra historia inom hastighetsåkning på skridskor. Nils van der Poel är den regerande världsmästaren på 5 000 meter, 10 000 meter samt världsrekordinnehavare inom båda distanserna.

På junior-VM 2014 i Norge vann han på 5 000 meter och året därpå försvarade han guldet återigen. Men under våren 2015 slutade juniorvärldsmästaren och la av med skridskoåkningen under en period. Anledningen till att han slutade var att han ville göra andra saker än enbart skolan och åka skridskor. Som 18-åring gjorde han en militärutbildning under tre månader i Göteborg. Men efter ett halvår utan skridskor började van der Poels intresse komma tillbaka. Nu var hans sikte på OS i Pyeongchang 2018.

När det var dags för de olympiska skridskotävlingarna slutade han på en 14:e plats på 5 000 meter. Samma år var det allround-VM i Amsterdam. Där tog han hem guldet i 10 000 meter och slutade sammanlagt på en 6:e plats. I juni 2018 meddelade Nils van der Poel att han skulle ta en paus. Men vid årsskiftet 2020 var han åter tillbaka fullt satsande på skridskorna och med det stora målet på OS i Peking 2022. Redan i första tävlingen efter det två år långa uppehållet slog han banrekord i Tyskland. Han slog alla med häpnad och åkte på sin 7:e snabbaste tid på 10 000 meter. Han tog flera medaljer under åren och var nu redo för OS i Peking.

Nils van der Poel var en stor favorit till guldet i 5 000 m hastighetsåkning. Han inledde de olympiska spelen som förväntat, med ett guld i 5 000 m. Han lyckades även under samma lopp slå nytt olympiskt rekord i distansen. När det var dags för 10 000 m vann han återigen guld och slog därmed nytt världsrekord. Under ett OS lyckas han göra historia och vinner alla distanser.

Bild – Wikimedia Commons

Efter tävlingarna i Peking bestämde sig Nils van der Poel för att skänka bort en av sina två medaljer. Medaljen gick till den svenska författaren och bokförläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina. Han gav guldmedaljen till Gui Minhais dotter för att visa sitt stöd till Gui Minhais frihet.

På en presskonferens inför allround-VM i Hamar i mars 2022 meddelade van der Poel att världscupavslutningen i Heerenveen kommer bli hans sista elitsatsande tävling. Han avslutar karriären på topp, på första plats i världscupen och har vunnit allt som går att vinna.
Under sin 8-åriga långa karriär har han tagit 2 OS-guld, 5 VM-guld samt 2 guld och 1 silver från SM. 26-åringen har nu avslutat sin otroligt framgångsrika karriär för att istället fokusera på annat. Han berättade till Expressen att han skulle ta lite semester och sedan hålla i föreläsningar om sin resa som hastighetsåkare.

Två otroligt framgångsrika och framstående svenska idrottare har nu avslutat sina karriärer. De har gjort svensk historia men nu väljer de att gå sina egna vägar.