Bara en häst?

Tess Lundaby tillsammans med ponnyn Wilma. Foto: privat

“Det är bara en häst” “Hur kan du spendera så mycket tid med dina hästar?” “Hästnörd”

 

Det är lätt att tappa bort sig själv i alla måsten, i livets med-och motgångar. Att då ta en paus, stanna upp, för att spendera tid med dem som ger mig energi, återhämtning och livsglädje är då guld värt. Livsviktigt. För mig är det att gå till stallet. 

   Hur jag än vrider och vänder på orden så blir de inte tillräckligt starka eller tillräckligt äkta med det jag vill nå ut, hästarna betyder så mycket mer än bara ord.

Foto: Tess Lundaby

  Mina hästar möter mig på ett sätt som ingen annan- med genuin kärlek och värme. De ger mig mer än vad en människa någonsin skulle kunna åstadkomma. Ett oförstörligt band med tillit och respekt. Det lilla extra. 

  Personligen tycker jag att det inte finns något bättre än när de lägger mulen över axeln och jag kan känna deras snusande. Deras närhet. Det är ett tecken på att relationen är stark och oförstörbar. En eld som inte går att släcka. 

  När hästarnas djupa och omsorgsfulla ögon möter mina, är det som att ett glädjerus dras genom kroppen. Världen stannar till för en kort sekund och det är då jag inser hur jävla underbara de är. Vilket fantastiskt bra liv jag har. De dömer mig inte, jag kan vara mig själv och ändå duga. Deras kärlek är varm som eld, djup som hav och evig som öknen.

   Det kan låta klyschigt, men hästarna är min största kärlek, mina bästa vänner, min trygghet. Jag känner mig tillräcklig. Styrkan i mina brister är hästarna, det är de som ger mig kraft och hopp – en livsglädje, något att leva för.

  För hästarna betyder jag en kompis. Någon att lita på och någon att hitta på roliga äventyr tillsammans med. Det kan vara tävlingar, träningar eller barbacka turer i skogen. Dessutom är jag den som alltid ser till att hästarna har det så bra som möjligt. Jag mockar, bär vatten, gör höpåsar, tar in och ut, kostar på dem massage av equiterapeufter, men framförallt får de kärlek i massor vilket jag vet att dem uppskattar. Jag bär på ett stort ansvar, någons liv i mina händer. Det är underbart. Värt alla timmars slit varje dag.

  Hästarna har gjort och gör mig till en bättre människa. De får mig att växa, att drömma, att våga. Det är det som gör mig till den lyckligaste människan på hela jorden. Vad som än händer så är det hästarna som gör mig hel, med dem blir det aldrig fel.

Hästen är inte “ bara en häst”.