Traditionen med Tyskland återupptas efter corona

Kompishäng i Tyskland

Solbergagymnasiet har sedan ca 50 år tillbaka ett samarbete tillsammans med skolan Grimmelhausen-Gymnasium-Gelnhausen som ligger i Tyskland.

-Jag ser mycket fram emot utbytet, säger Liisa som är en utav 26 som ska åka till Tyskland.

Under tre år har traditionen stoppats på grund av corona. Men nu är traditionen tillbaka. De som har valt att följa med blir ihopparade med var sin kompis. Det är Solbergaeleverna som får välja kompis utifrån ett personligt brev tyskarna har skickat.

När ska ni åka?
-Vi börjar resan 23 maj och är hemma den 2 Juni. Vi kommer att vara i Tyskland i en vecka men resan tar några dagar, säger Vendela.

Utbytet är till för ettorna och tvåorna, treorna kan inte följa med eftersom att tyskarna kommer hit i september. De är 26 personer som åker och både Vendela och Liisa ser mycket fram emot utbytet.

– Jag tycker att det ska bli superroligt, det är ett äventyr jag inte tackar nej till. Det är också väldigt roligt att vi får mycket fritid med våran kompis, säger Liisa.

– Jag tycker också det ska bli en väldigt rolig upplevelse, jag tänkte att jag bara får denna chans en gång i livet, förklarar Vendela.

Hur tar ni er dit?
-Vi ska åka buss och färja hela vägen vilket känns väldigt bra. Om vi skulle åkt flyg hade jag inte följt med, berättar Liisa som är flygrädd.

Alla som ska med till utbytet behöver betala 2200 kr/person för bussresan med mera. Resten utav pengarna de behöver lägga ut själva är om de ska ut och köpa mat eller liknande. Maten de får hemma hos kompisen betalar tyskens familj. Senare blir det samma princip när de kommer hit.

 

Har ni kontakt med eran kompis?
-Ja det har vi. Direkt vi valde kompis skrev vi till dom på mail. Efter det har vi haft kontakt på både whatsapp, snapchat och instagram, säger Vendela.

-Jag har kontakt med min kompis varje dag. Främst via snapchat men även på
instagram, säger Liisa.

Hur fick ni ideen att vilja följa med?
-Morgan hade en presentation på klassrådet om hur hela konceptet fungerade. Det lät väldigt roligt så jag anmälde mig direkt, säger Liisa.
– Jag tyckte också att det lät roligt men jag var lite skeptisk i början. Sedan fick vi med flera kompisar och då kändes det lite roligare. Nu ser jag väldigt mycket fram emot det, säger Vendela.

Det måste vara lika antal elever som vill åka från båda skolorna. Det har länge varit Solbergagymnasiet som jagat tyskarna att få fler som vill vara med på utbytet men nu på senaste år har det ändrat sig. Om du blev
sugen att hoppa på utbytet finns det fortfarande en chans att anmäla sig!