Checkpoint – en utställning som ger perspektiv
KULTUR
Utställningen Checkpoint har checkat in på Rackstadmuséet och fokuserar på vår tids, och historiens, stora utmaningar. Med fotografier på människor i vardagen skapar Staffan Jofjell en utställning fylld med hopp, som inte får plats i våra nyhetsflöden.
Staffan Jofjells fotoutställning “Checkpoint” som handlar om kris- och konfliktdrabbade platser genom historien står nu på Rackstadmuséet i Arvika.
– Vi har haft en välbesökt vernissage och utställningen uppmanar till spännande samtal, berättar Hannes Trygg, guide på Rackstadmuséet.
Projekten som visas upp handlar om att utforska platser drabbade av politiska, totalitära strömningar och samtidigt ha ett fokus på människan och individens perspektiv i det. Där människans förmåga att inte bara överleva, utan också behålla hoppet och tron på en bättre framtid fångas på bilderna.
Trygg tycker att projektet “Gränsbevakaren” är väldigt kul och han berättar att det är något som Jofjell arbetat väldigt intensivt med inför utställningen. Projektet handlar om gränsen mellan Sverige och Norge under andra världskriget.
– Sen är jag också ganska förtjust i det här vansinniga projektet i Albanien med de 600 000 bunkrarna, som man inte kan finna någon annanstans i världen, säger Trygg.
Staffan Jofjell är en fotograf som bor i Ransäter och har undervisat en hel del på värmländska folkhögskolor, Kyrkeruds folkhögskola i Årjäng och Geijerskolan i Ransäter, i fotografi och konst.
Jofjell har tidigare varit med i några grupputställningar på Rackstadmuséet, men nu får man visa hans produktion i stort format och flera av dem omfattande projekten tillsammans.
– Det ger en fin bild av Staffans sätt att bedriva konstnärlig verksamhet med stor solidaritet och omtanke för dem han jobbar med och fotograferar, avslutar Trygg.