Tågluffa gratis?

Selma och Nicole i Paris.

SAMHÄLLE: Det har blivit februari och de som sökt ett Discover EU-pass har nu fått svar om de blivit valda eller inte. Discover-EU är en insats inom Erasmusprogram- met som ger dig möjlighet att resa runt och upptäcka Europas mångfald, lära dig om dess kulturarv och historia och träffa nya vänner från hela kontinenten. För att tävla om ett pass behöver man vara född mellan 1 januari år 2005 och 31 december 2005. Man behöver även vara med- borgare eller bosatt i ett EU-land eller ett land som är associerat med Erasmus-programmet. När man söker så behöver man även göra en frågesport. Om man väljs ut får man ett resekort och kommer för det mesta att resa med tåg. Man får också ett europeiskt ungdomskort som ger en rabatt på bland annat museer, kurser, idrottsaktiviteter, kollektivtrafik, bo- ende och mat.

 

Den 9 januari 2024 fick elever födda 2005 svar. En av dem som blev valda är Halina som går i SAB21.

Vad fick dig att söka DiscoverEU?
-En av mina drömmar har alltid varit att resa. Jag ville se olika länder och kulturer, därför tänkte jag att det skulle vara en bra idé att söka till DiscoverEU. Jag trodde inte att jag skulle vinna en resebiljett. Men jag är så tacksam för att jag fick denna chans.

Vart vill du åka och hur länge planerar du att vara borta?

-Jag har inte riktigt bestämt mig än men i toppen ligger bland annat Frankrike, Italien, Tyskland, Schweiz och Nederländerna. Planen är att vara borta i en månad.

Vad har du för förväntningar på resan?
-Jag hoppas att det ska bli en avslappnande resa med god mat, fina sevärdheter och shopping!

Har du förberett dig något inför resan?
-Bland annat har jag tagit inspiration från olika videor på sociala medier så jag vet vad jag ska förvänta mig. Även hur jag ska förbereda mig. Till exempel, vad jag ska ta med mig och hur jag ska hantera olika situationer.

Rekommenderar du andra att söka?
-Ja, jag rekommenderar det starkt. Man får en chans att komma hemifrån och besöka andra länder!

Förra året var det 811 personer från Sverige som vann. En av dem var Nicole Berginge som gick teknik på Solberga. Hon var borta i totalt 25 dagar och hann besöka sex länder. Såhär säger hon om hur det var att tågluffa:

Hur förberedde du dig inför resan?
-Jag bestämde mig för att planera hela resan i förväg då jag från början visste att jag ville besöka fler ställen än vad som var möjligt på de sju resdagar jag fick. Eftersom priserna på tåg ofta är dynamiska och blir dyrare ju senare man bokar, så ville jag boka alla tåg som jag inte använde interrail till i förväg. Samma sak med boende, det kan bli dyrt om man inte bokar i förväg och min budget var ganska begränsad så det var skönt att ha allt klart tyckte jag. Så det blev en del förberedelser. Någon gång skulle jag däremot vilja prova att göra en sådan här resa utan att planera innan. Då tror jag att man kanske behöver ha lite större budget, och helst inte resa mitt i högsäsong som jag gjorde.

Vilka länder besökte du och när reste du?
-Jag var i Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Frankrike, Tyskland och Tjeckien. Jag reste från mitten av juli till mitten av augusti.

Vad fick dig att söka DiscoverEU?
-Jag har alltid gillat att resa och hade länge velat prova att tågluffa. Omgången innan jag sökte så hade jag och en vän tänkt söka tillsammans, men vi glömde bort att göra det så det blev aldrig något. Den gången som jag faktiskt sökte var jag lite osäker på om jag verkligen skulle göra det, för min vän var då för gammal och jag visste inte när jag faktiskt skulle kunna åka. Men till slut bestämde jag mig för att söka, och om jag vann så skulle jag helt enkelt få lösa det med tid och sällskap.

Reste du själv eller med någon?
-Jag blandade lite. Första tio dagarna var min vän Selma med mig, sedan var jag själv i en vecka och sedan var faktiskt min mamma med mig sista veckan. Jag tyckte det var helt perfekt, det var så kul att få resa med
Selma och uppleva allt tillsammans, men det var också väldigt kul att få prova att resa själv. Jag trivs väldigt bra själv och det var kul att få bestämma exakt allt själv, från vad man vill äta till vad man vill göra eller hur länge man vill sova på morgonen. Det är också väldigt utvecklande, jag skulle upp- muntra alla till att någon gång prova att resa själv! Det är inte så läskigt som man kan tro.

Vad var det bästa med resan?
-Alltså det kanske låter klyschigt men man lär sig så sjukt mycket, om historia, kultur, språk, allt möjligt! Jag rekommenderar verkligen att gå guidade turer om man besöker städer, man ser saker på ett helt annat sätt när man får veta historierna bakom. Sedan var det också väldigt coolt att få besöka platser som jag har drömt om att besöka väldigt länge, till exempel Paris. Att se Eiffeltornet glittra på kvällen var helt magiskt.

Hur bodde och reste du?
-Största delen av resan bodde jag på hostel, i ett rum med allt från 6-12 personer tror jag. Mot slutet när mamma var med bodde vi på hotell. Jag tyckte att det funkade bra med hostel, det är billigt och kvaliteten varierar men allt är en upplevelse och det är ett bra sätt att träffa nya människor. Jag reste bara tåg och jag tyckte det fungerade jättebra! Jag kommer definitivt resa mer med tåg.

Något du ångrar/skulle gjort annorlunda?
-Jag kunde ha bokat vissa saker lite tidigare, till exempel vårt boende i Amsterdam blev rätt dyrt då vi bokade för sent. Sedan var det också vissa upplevelser som blev slut- sålda som jag annars kanske hade velat se, till exempel Versailles och Louvren i Paris. Annars ångrar jag ingenting, det var en fantastisk resa!

Nicoles tips till de som åker nu:

Gå med i gruppen tågsemester på Facebook. Där finns massor av resurser, inspiration och snälla människor som svarar på frågor (och det finns även svar på väldigt många av de frågor som kan komma upp).

Förbered er på att det kan bli förseningar, men tänk på att allt kommer lösa sig! Se till att planera så att det finns gott om tid för byten om det är viktigt att komma med ett specifikt tåg, annars går det ofta att ta nästa tåg om det skulle bli förseningar.

Packa inte för mycket. Man behöver mindre än vad man tror. Jag reste med ryggsäck och tyckte att det var väldigt skönt. Det kan speciellt vara bra om man har ett tight byte, för då kan man springa.

Rekommenderar du andra att söka?
-Ja, 100%! Alla som kan borde söka! Till sist vill jag bara säga att man gärna får höra av sig om man har fler frågor och framför allt, ha det så kul!

Nästa chans att söka är under våren 2024. Exakta datum kommer senare. Då kan alla som fyller 18 år 2024 söka efter ett DiscoverEU-resekort. Håll utkik på deras sajt så du inte missar chansen!

 

Vendela Skoog Eliasson