Studentens lyckliga dagar?

Snart står vi på skolgården och sjunger om studentens lyckliga dagar! Det kan säkert kännas mycket bra, men det kan också vara vemodigt för några. Dels det jobbiga i att skiljas från sina klasskamrater, dels känslan av att nu hamnar vi snart i vuxenlivet med allt ansvar det innebär. Alla studenter har nog inte helt solklart för sig vad de vill.

– Det viktigaste är att man har roligt på vägen, säger Frida Axelsson.
 
Att veta vad man ska göra efter studenten är nog inte alltid så lätt. Idag har vi fler valmöjligheter än tidigare. Man kan resa, lära sig nya språk och det finns fler nyanser och inriktningar på de utbildningar som erbjuds. Därför kan det vara svårt att veta vid 19-årsåldern vad man vill göra. Resa, uppleva nya ställen och lära sig nya språk är nog något som lockar många.
– Jag vill ut och resa efter studenten men först då jobba ihop pengar. Läsa kommer jag att göra så småningom men jag tänker inte stressa fram det. Jag tänker göra det jag tycker är kul och känner för först och främst, säger Elin Didriksson från EK12.
 
En del känner för att ta ett sabbatsår och ta tag i läsandet när det faller sig naturligt och när man hittat motivationen för det. Andra tycker det bästa är att få läsandet överstökat direkt.
 
– Efter studenten har jag tänkt läsa, men är inte säker på vilken utbildning än. Vill börja läsa och bli klar liksom, men känner ändå att om jag inte är riktigt säker så ska jag vänta tills jag är säker på vad jag vill läsa. Om jag inte ska plugga direkt ska jag försöka jobba ett år för att sedan läsa, säger Linnéa Karlsson från SAB12. 
 
Något att ta hänsyn till är arbetslösheten bland ungdomar. Många kan nog känna att de inte har något annat val än att sätta sig i skolbänken, då det är svårt att få jobb. Linnéa Karlsson är en av de unga som ändå tror det kommer att ordna sig.  
 
– Jag känner ingen direkt press från samhället, visst det är svårt att få jobb men om man verkligen försöker och står på sig tror jag inte att det är så svårt, fortsätter Linnéa.
Elever som har gått yrkesförberedande linje har en positiv syn på framtiden.
 
– Efter studenten kommer jag söka jobb direkt. Det är dåligt med jobb i Arvika så jag ska söka närmare Karlstad för det är inte lika många som slåss om jobben där. Jag tror att jag har en säker plats på en liten firma i Mangskog. Jag vill vara ute och jobba med händerna istället för att sitta med papper hela dagen, säger Mattias Thorsander som går sista året på bygg på Taserudsgymnasiet. 
 
Frida Axelsson, som går sista året på estet ser detta med arbetslöshet på ett annat sätt.
 
– Jag kan känna lite press. Man har alltid trott att saker och ting ska lösa sig men nu tror jag inte att det kommer att vara lika enkelt. Dock beror det helt på hur mycket man lägger ner sig. Det har löst sig för de flesta andra som har tagit studenten så det ska nog gå bra för mig med, men lite panik känner jag nog ändå, säger Frida.
 
Det närmar sig studenten och det är mycket blandade känslor och tankar som snurrar i huvudet. Det är mycket som styr de kommande vägvalen men det som är allra viktigast är att man gör det man själv vill. 
 
– Vad man än väljer så är det viktigast att man har roligt på vägen mot sitt mål, avslutar Frida Axelsson.