Ditt livs viktigaste val

Nu är det inte långt kvar till dagen som alla gymnasietreor så ivrigt väntar på, dagen då de tar studenten. Men även om många ser fram emot att studenten är det även många som inte riktig känner sig helt redo och ställer sig frågan ”Vad ska jag göra nu?”.
– Jag tycker inte att man ska stressa upp sig alltför mycket inför valet, säger Linnéa Gustavsson som 2013 tog studenten på Solberga.

 

Linnéa Gustavsson, som läst natur på Solbergagymnasiet och nu är inne på sitt andra år vid Göteborgs universitet, berättade för mig hur hon tänkte när hon tog beslutet om vad hon skulle göra efter studenten och om hon är nöjd med sitt val.

– Jag tycker medicin är intressant och vill gärna jobba med människor. Utifrån det började jag söka på internet efter yrken inom medicinbranschen som har en bra arbetsmarknad i framtiden. Apotekare är ett yrke som jag aldrig tänkt på tidigare men när jag läste att det är stor brist på apotekare och att det är bra betalt, så tänkte jag att det var ett yrke som kunde passa mig. I början av utbildningen så var jag väldigt tveksam. Misslyckades på någon tenta och tyckte att allt var jättesvårt och nytt. Men jag fortsatte och sakta men säkert kom jag in i den nya studietekniken och nu tycker jag faktiskt att det är kul!

 

Gustavsson är inte ensam om att tycka att den nya studietekniken och programmet är svårt. Det är inte ovanligt att studenter hoppar av sina utbildningar då de inte tycker att de passar dem, eller att det är för svårt. Det är inte heller ovanligt att äldre redan färdigutbildade personer väljer att nyutbilda sig till något annat.

– Det är en hel del studenter i mitt program som valt att hoppa av, för att istället läsa till något annat eller för att ta en pluggpaus. Det finns även några enstaka 30-plussare, som bestämt sig för att nu var det dags att bli apotekare istället! Så det går alltid att ångra sig och testa något annat istället.

 

Om man är osäker på vad man ska göra efter studenten kan man ta hjälp av Solbergas studie-och yrkesvägledare Allan Wikström. Han tar reda på elevernas intressen och lägger därefter fram ett yrkesförslag som kan passa eleven. Wikström har även bra koll på olika yrkens framtidsprognoser och hemsidor som eleverna kan söka information ifrån.

– Jag kan informera eleven om vilka yrken som finns och hur man går till väga när man söker vidare. Dessutom delar jag ut Saco:s stundentbroschyr till alla studentklasserna på skolan, förklarar Allan Wikström.

 

Varken Gustavsson eller Wikström tycker att man ska känna sig stressad om man inte vet vad man vill. Det är aldrig fel att jobba ett tag. Många av Arvikas ungdomar åker t.ex. till Norge och jobbar. Men de är även överrens att det bästa är att man läser vidare så snabbt som möjligt.

 

– Jag tror det är svårare att plugga vidare ju längre man väntar eftersom man glömmer bort allt mer av det man läst på gymnasiet, förklarar Gustavsson.

 

– Om man inte har fet plånbok så tycker jag man borde tänka klart och plugga vidare ganska snabbt. Ju snabbare man läst klart desto snabbare kan man leva det liv man vill. Utbildning ger frihet. säger Wikström.