Ett händelserikt höstlov

Det var inte alla som hade ett slappt höstlov. Elever från Sab12, Sas12 och Sab13 var nämligen i Bryssel och Strasbourg, bland annat för att delta i Euroscola där de fick testa på att vara EU-parlamentariker för en dag.
– Jag tyckte att det var en jättebra resa! Man lärde sig väldigt mycket, kommenterar Maja Sörensen från Sas12.

De duktiga treorna från samsam- och beteendeinriktningen gjorde i våras grupparbeten om EU som de sedan redovisade i biblioteket. Därefter skickade deras lärare Ulf Gustavsson in både bilder och kommentarer på deras arbeten till en kommitté i Stockholm som, om de hade tur, kunde låta dem få åka iväg till Bryssel och EU-parlamentet.

Och tur hade de! Under höstlovet åkte fyra lärare och 22 elever från samhällsprogrammet iväg med buss till Bryssel och Strasbourg.

– Det var lite jobbigt att sova två nätter på bussen, jag hade aldrig gjort en så lång bussresa förut. Men det var helt klart värt det med tanke på allt kul vi gjorde när vi kom fram, säger Oscar Walldén från Sas12.

De hade flera studiebesök under vistelsen, de flesta för att förbereda sig inför den sista dagen då de åkte iväg till EU-parlamentet i Strasbourg, Frankrike, för att representera Sverige i Euroscola. Förutom Sverige fanns det ca 20 andra länder representerade.

– Euroscola var en upplevelse, i och med att vi fick träffa elever från olika länder, menar Maja innan hon fortsätter:

– Det var intressant att diskutera med andra elever för man fick en inblick i vilka skilda åsikter det finns inom EU.

Både Maja och Oscar är eniga om att det var en lärorik och rolig resa de gjorde under lovet.

– Jag tyckte att det var en jättebra resa! Man lärde sig väldigt mycket, och fick verkligen förståelse för hur stort EU är och vilken viktig roll unionen har, kommenterar Maja Sörensen.

– I stort sett allt var roligt, men det roligaste av allt var att få pröva på att vara politiker en hel dag och se hur det går till när man fattar besluten i EU, tycker Oscar.

Det var inte första gången elever från Solbergagymnasiet fått åka ner till Bryssel för att representera Sverige. Efter varje resa har en elev blivit tilldelad att skriva om upplevelsen och få artikeln publicerad i Arvika Nyheter. Denna gång blev det just Oscar Walldén som fick den äran. Tillsammans med de många bilder han tagit blev artikeln en riktigt bra sammanfattning av deras händelserika och minnesvärda höstlov.