Storsatsning för Arvikas popcornfabrik

WePoPoP är ett snabbväxande popcorn- bolag som just nu har sin verksamhet i Jössefors. 

– Vår vision är att bli Sveriges mest älskade och respekterade popcorn-varumärke, säger Bruno Lindberg.

Det hela började med när Bruno var liten, varje fredag var han ansvarig för att poppa kastrullpopcorn. 

– På den tiden körde man med aluminiumkastrull och på högsta temperatur, det var en konstform att få till bra popcorn, säger den värmländske popcornexperten. 

Allt handlade om att skaka, skaka och skaka, men efter ett tag av poppande började kastrullens botten att bli allt mer rund vilket blev ett problem. Han började i samma stund studera livsmedelskemi vid Chalmers universitet i Göteborg och intresset för popcornen fanns fortfarande kvar. Han studerade och testade nya möjliga lösningar för att få fram de allra bästa popcornen på enklaste sätt. Bruno provade bland annat att sänka temperaturen för att inte förstöra grytan eller bränna popcornen. Under denna tid höll kastrullpopcornen på att försvinna helt från butikerna. Det var nu micropopcornen som tog över. Han fortsatte att studera och insåg snabbt att det fanns väldigt många olika typer av popcorn. Bruno började kontakta olika producenter och hittade till slut en popcornproducent där han kunde få beställa minst ett ton popcorn. Han kollade nu runt med vänner och bekanta om de ville vara med och dela på ett ton vilket han fick positiva inställningar till. Infon spred sig i sin tur från vän till vän och till deras bekanta vilket gjorde att de till slut sålt två ton popcorn. Året var 2013 och denna händelse kom att starta verksamheten WePoPoP.

– Vi startade i Göteborg i vår lägenhet där vi hade ett löpande band i vardagsrummet och vidare in i köket men växte snabbt ifrån vardagsrummet och skaffade istället en liten lagerlokal där vi höll till i flera år, säger Lindberg.

2018 flyttade WePoPoP upp till en större lagerlokal i Jössefors, Arvika, där de är kvar än idag. Men företaget växer och idag är ritningarna i full gång för en ännu större lokal att driva vidare verksamheten i. Lokalen kommer att byggas precis bredvid 61:an, intill Dollarstore. Genom att verksamheten blir mer central tror de att det kommer bli lättare att bedriva samt samarbeta med andra företag. 

Olika smaker

Alla som arbetar på WePoPoP är riktiga popcornälskare.

– När det kommer in nya popcorn smakar vi av och försöker få fram vilken personlighet de olika typerna har, fortsätter Lindberg.

Sedan listar de ut vilka olika smaknyanser de känner av samt popcornens olika egenskaper, som till exempel “Klintan” som är ett tuffare popcorn med mer karaktär. WePoPoP har många olika sorters popcorn och det som skiljer dem mest är storlek, form och konsistens. Popcornen delas in i fyra olika kategorier som i sin tur har olika smaker:

Mushroompopcorn

 • Babe
 • Woody
 • La Nube

Stora popcorn

 • El Toro
 • Klintan
 • Iri

Minipopcorn

 • Moby Dick
 • Mikki
 • Charlie
 • Freja

Butterfly popcorn

 • Señorita
 • Rey
 • Cochise
 • Arnold

Alla popcorn beställs från USA, Spanien, Turkiet men även närproducerat från Skåne.

-Popcornen transporteras sedan hit till vår lokal i stora säckar där vi sedan själva för hand paketerar och skickar ut till våra kunder, säger popcornexperten. 

WePoPoP säljer inte bara popcorn utan har även börjat sälja olika tillbehör, som till exempel kastruller, olja, bägare och popcornmaskin.

– Vi har även nyligen skaffat en egen kvarn för att mala eget havssalt men också påbörjat att sälja olika typer av kryddblandningar till popcornen, uppger Bruno Lindberg.

De säljer kryddor som dillkrydda, chilikrydda och lökkrydda som passar perfekt till att smaksätta de olika popcornen med. 

För att köpa de olika popcornsmakerna kan man beställa på deras hemsida wepopop.com, men det går även att hitta på fem av Coop Värmlands butiker, Arvika turistbyrå, Elins bakgård samt på olika Hemköp- och ICA-butiker runt om i Sverige.


Popcornupplevelsen


Hur man poppar för bäst resultat

 

Text & bild: Elin Albertsson