Två tuffa pandemiår för restaurangerna

Restaurangbranschen är en av de branscher som påverkats allra hårdast av coronapandemin. Tuffa restriktioner har gjort det svårt för våra restauranger att få ihop det. Solsidan har frågat två av Arvikas restauranger om hur de upplevt de senaste två åren.

Haitham Salim, som driver The Oven, är lättad
över attt pandemin verkar gå mot sitt slut.

 

Vi har nu levt med det ständiga hotet från viruset i ungefär två år och att hålla avstånd och sprita händerna är nu något som görs per automatik. Många saker har fått ställas in och planer har krossats av restriktioner. En av de branscher som haft det allra jobbigast under den här perioden är restaurangbranschen som tagit mycket ekonomisk stryk. Allra värst har det varit för restauranger på flygplatser och nöjesplatser, men hela branschen har varit drabbad. Även restaurangerna i Arvika har upplevt två jobbiga år.

– Det har varit tufft, särskilt i början var det tufft, berättar Haitham Salim som driver The Oven.

Också Downstairs har fått jobba i uppförsbacke under den här perioden:

– I somras när det var fyra per bord och vi var tvungna att stänga baren vid halv tio var det tufft, säger Therese Wallberg.

Viruset har kommit och gått i vågor, liksom restriktionerna. Hopp har väckts för att sedan suddas ut vid nya bakslag och ändringar av regler kring avstånd, antal tillåtna i ett sällskap och gränsen till Norge.

– Vi kunde inte planera någonting. Allt som vi planerat fick vi ställa in, säger Haitham.

Att tyda restriktionerna har inte heller varit så enkelt alltid.

– Det har varit väldigt svårt att planera. Vi har fått ta det dag för dag. Det har inte alltid varit så klara och enkla regler, de har varit lite flummiga, förklarar Therese. 

 

Nedskärningar i personalstyrkan

Färre besökare på restaurangerna har lett till nedskärningar. Enligt siffror från SCB var det 13% färre löntagare inom hotell- och restaurangbranschen i november 2020 jämfört med samma månad 2019, vilket motsvarar ungefär 23 000 personer. Arbetsgivarorganisationen Visita menar att den siffran uppgår till så mycket som 52 000 personer om man ser till hela 2020. Det här är något våra lokala restauranger drabbats av också.

– Vi fick dra ner på personal. Vi behövde dem inte helt enkelt, berättar Therese som driver Downstairs tillsammans med Sayed Fahim Sahdat och sin dotter Josefine Karlsson.

The Oven har också haft det jobbigt med ekonomin, men valde en annan väg.

– Vi har inte gått ner i personal. Vi har jättebra personal som jag är stolt över så jag ville inte förlora dem. Jag har fått betala med eget kapital ur fickan. Men vi trodde inte att pandemin skulle dröja kvar så lång tid, säger Haitham.

 

Stödpaket har satts in för att stötta den haltande restaurangbranschen men många har drabbats hårt ändå. Jämfört med 2019 minskade de svenska restaurangernas totala försäljning med 20% 2020.

– 2020 gick det fort neråt. Det var nästan tomt i början. Men vi har kämpat på och kört catering. Det har varit ett bra alternativ. Vi tappade mycket bokningar under pandemin och många avbokade, berättar Haitham.

För Downstairs har hela situationen varit väldigt speciell då de startade upp precis innan pandemin.

– När vi kom igång stängde samhället ner så vi kan inte jämföra med nåt normalt år. Vi hade takeaway redan innan men vi har börjat med utkörning under pandemin. Vi har haft 95% takeaway. Men det har varit svårt med ekonomin. Vi fick byta en del leverantörer och ta bort luncherbjudande. Ifjol var det som tuffast, då gick vi minus tre månader på raken, säger Therese.

Therese Wallberg och Sayed Fahim Sahdat fick
starta verksamheten i uppförsbacke.

 

Några ljusare stunder

Vissa perioder de senaste åren har dock varit bättre än andra. Första kvartalet av 2021 fortsatte den totala försäljningen för Sveriges restauranger att minska, men under sommaren ökade den jämfört med 2020.

– Sommaren 2021 var det mer än vi tänkt oss. Det var mycket turister. På hösten gick det inte ner så mycket, menar Haitham.

Även Therese märkte skillnad.

– Det blev lättare när det blev åtta per bord för då började folk gå ut mer. De gånger norska gränsen öppnat har det kommit mycket norskar.

 

De olika typerna av restauranger har drabbats olika hårt. Nöjesrestauranger, som pubar och barer, är bland de hårdast drabbade.

– Minskad alkoholförsäljning har varit bland det värsta. Då märkte man hur mycket pengar det ligger i det. Det har inte varit kul att se när det inte varit några gäster i restaurangen, berättar Therese.

Bowlingen på Downstairs har också blivit drabbad av viruset.

– 2020 var det katastrof. Det var mycket inställt, berättar Sayed Fahim Sahdat.

 

Nu har restriktionerna slopats och branschen går förhoppningsvis mot bättre tider.

– Om det hade varit lika hårda restriktioner som 2020 länge hade vi inte klarat oss. Nu äntligen kan man andas ut. Jag ser ljuset och vi har planerat att investera en del, säger en glad Haitham.

På Downstairs ser de också fram emot att få driva verksamheten under mer normala förhållanden.

– Det känns jättebra. Nu ser man bara en ljus framtid, fast man har alltid i bakhuvudet att det kan stänga ner igen, säger Therese.

Minskning i försäljning för 2020 jämfört med 2019. Källa: SCB