Sofia är tillbaka

Solbergas nya engelsklärare Sofia Kristoffersen är tillbaka på Solberga. Denna gång som lärare och inte som elev.

  Jag har en personlig anknytning till Solberga, säger Sofia, så därför började jag jobba här.

Sofia Kristoffersen är 27 år gammal och uppväxt i Koppom. Hon utbildade sig till engelsk-lärare på Malmö universitet. Men innan detta var hon en elev på Solbergas samhällsprogram för ca 10 år sedan.

  Jag valde samhällsprogrammet för jag gillar att jobba med människor, men jag visste inte riktigt hur.

Men låt oss börja lite tidigare, på lågstadiet.  Då var Sofias favoritämne svenska, men det ändrades senare på grund av att hon fick en ny lärare som inte var så bra, vilket fick Sofia att inte gilla svenska lika mycket. Sen när hon började på samhällsprogrammet på Solberga ändrades Sofias föredragna ämnen till historia, svenska och favoriten samhällskunskap.

  Man kan säga att det varierade en del och vilken lärare jag hade spelade också en stor roll.

När gymnasiet var slut bestämde sig Sofia för att studera vidare på universitet och högskola så Sofia flyttade ner till Malmö.

– Jag visste inte riktigt vad jag ville bli, men atmosfären på lärarprogrammet på Malmö universitet drog in mig att bli lärare.

Så bestämde hon sig för att bli lärare, där hon valde samhällskunskap och engelska som sina två ämnen att undervisa i.

  Det var inte planerat, det var bara något som hände.

Engelska som andra-ämne var något hon bestämde efter att ha tänkt att hon ville ha ett ämne som är flexibelt och som kan bli utlärt i flera länder.

– Då blev engelska det självklara valet. Jag valde även engelska för det var så internationellt.

Efter sina studier till engelsk-lärare flyttade hon hem för hon kände att hon ville spendera så mycket tid som möjligt hemma, så länge tillvaron tillåter.

Som ung ville Sofia bli självständig så hon flyttade så långt bort som möjligt, vilket blev Malmö. Men nu när hon har blivit lite äldre har hon insett att man inte behöver bo långt bort för att vara självständig.

– Självständighet behöver inte innebära ensamhet.

Efter att ha flyttat hem för att komma närmare familj börjar hon jobba som SFI lärare på ANC. Men på grund av dålig budget var Sofia tvungen att sluta. Hon blev erbjuden flertal jobb runt om i området, men på grund av personliga kopplingar väljer hon att ta jobbet på Solberga.

– Jag har varit själv elev på skolan så det kändes naturligt att ta jobbet.

På sin fritid brukar hon vara ute och springa. Hon studerar även magisterprogrammet i svenska två på Göteborgs universitet.

– Jag vill gärna forska om språkutveckling i framtiden.

Sofia tycker att livet som lärare på Solberga är bra. Hon trivs på skolan på grund av fantastiska elever och kollegor. Hon tycker Solberga är en bra skola för både elev och som lärare. Hon får även en känsla av stabilitet och kontinuitet på skolan.

– Jag förstår varför så många lärare har stannat så länge avslutar hon.

 

Morris Axelsson och Kevin Bundszus