Politiker möttes i debatt på Solbergagymnasiet

Från vänster: Chadi Toprak, SSU, Jesper Johansson, MP, Elsie GIsslegård, CUF, Anton Sjöstedt, L och Kristina Skogberg, SD. FOTO: SAKEUS BERG.

På tisdagen möttes representanter för några av de politiska partierna i Sveriges riksdag i aulan på Solbergagymnasiet i Arvika för att debattera ekonomi, kriminalitet och klimat.

Representanter från Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna var på plats i Solbergagymnasiets aula på tisdagen. Debattens första ämne var ekonomi, följt av kriminalitet och slutligen klimat, och efter debatten fick eleverna möjlighet att ställa frågor till politikerna.

Liberalernas Anton Sjöstedt, som är förstanamn på partiets lista i Arvika, inledde debatten om ekonomi.

– Vi går in i svåra tider nu, vi ser inflation och prishöjningar som gräver ur människors plånböcker. Liberalerna föreslår inträdesjobb, det innebär att det första jobbet man får ska vara billigare för arbetsgivaren för att uppmuntra att anställa personer som ska få sitt första jobb, säger Sjöstedt, och fortsätter:

– Vad gäller el- och bränslekostnader vill Liberalerna se ett förbättrat reseavdrag för de som reser i tjänst. Vi vill också sänka skatten på el och slopa elprisområdena.

Anton SJöstedt (L). FOTO: SAKEUS BERG.

Centerpartiet vill se sänkt skatt på arbete.

– Vi vill ha mer frihet för unga, och se till att skatterna är låga så att man kan bestämma själv vad man vill spendera sina extra pengar på, säger Elsie Gisslegård som är ledamot i förbundsstyrelsen för CUF.

“Det viktiga är var man lägger pengarna”

Kristina Skogberg, SD:

– Vi ser många problem i ekonomin nu. Allt går till matpriser, bränslepriser och elpriser. Vi vill att fler kommer i arbete, och arbeten finns ofta som här i Arvika, inte i Stockholm. Vi vill göra det billigare att anställa fler.

– Jag tycker att man fastnat i debatten om att höja och sänka skatt, det viktiga är var man lägger pengarna. Vi lägger till exempel mycket pengar på bistånd till andra länder. Det handlar om prioriteringar, mycket behöver omprioriteras, så att det går tillbaka till befolkningen, till exempel de äldre som arbetat för det här landet.

Hon säger också att man behöver ta tag i elbriserna, som hon menar är den sittande regeringens fel.

– 50% av bränslepriset är skatt. Vi tror på att sänka el- och bränslepriset för att man ska kunna leva, säger hon.

Kristina Skogberg (SD). FOTO: SAKEUS BERG.

Chadi Toprak, SSU:s ordförande i Värmland, ger sig in i debatten om anställning:

– Det låter ju väldigt bra att göra det lättare att anställa personer. Men hur blir kvalitéten? Arbetsgivaravgiften är till för att skydda arbetarna. Ni vill sänka lönerna samtidigt som vi har högerpartier som vill försvaga fackförbunden. Och CUF vill avskaffa LAS. Vem har mod att säga emot sin chef när man kan bli avskedad hur enkelt som helst? Ni har försvagat våra arbetsvillkor hur länge som helst.

“Det är lätt att beskylla andra”

CUF:s Elsie Gisslegård replikerar på SSU-ordförandens kritik.

– Vi vill inte alls avskaffa LAS, vi vill omreformera LAS. Istället för att prata om andra tänker jag prata om vad vi vill. Vi vill inte avskaffa LAS, vi tycker att man ska få vara med i fackförbund, säger CUF-ledamoten.

Elsie Gisslegård, CUF. FOTO: SAKEUS BERG

Sverigedemokraternas Kristina Skogberg påpekar att det är Socialdemokraterna som styr i Arvika.

– Vi har en vårdkris, och det är S som styr i Arvika. Det är lätt att beskylla andra, men det är ingen som säger att vi avskaffar alla sociala försäkringar för att vi sänker arbetsgivaravgiften.

Jesper Johansson, språkrör för Miljöpartiet i Värmland, instämmer att det är viktigt med arbetares rättigheter och anställningsskydd.

– Vi vill även höja pensionerna och studiestödet. Vi vill inflationssäkra barnbidrag nu när inflationen ökar. Man ska kunna ha råd att leva, det är det våra reformer för privatekonomin går ut på. Det nämns ofta att kärnkraften lagts ned och att det skulle ha ökat elpriserna. Det är helt fel, kärnkraften har inte avskaffats, däremot har ett antal, gamla, dåliga reaktorer lagts ner då det inte var lönsamt att driva dem. Den billiga elen kommer från förnybar energi, säger han.

Elsie Gisslegård (CUF):

– S har styrt de senaste åren. Vi har gjort det billigare att anställa unga. Det gäller att få sitt första jobb för att komma in på arbetsmarknaden, även om det innebär en liten ingångslön som sedan ökar gradvis.Vi har Europas värsta ungdomsarbetslöshet.

“Har aldrig varit så dyrt att vara svensk”

Anton Sjöstedt, Liberalerna:

– Miljöpartiet är ju emot kortsiktiga åtgärder som sänkt bränsleskatt, men vi måste se till landet där folk behöver bilen för att ta sig till jobbet.

Han fortsätter:

– Vad gäller det första jobbet så kanske ingångslönen är lite lägre för det första jobbet, men det innebär att man har ett jobb på sitt CV, det är en stor fördel jämfört med att inte komma in på arbetsmarknaden alls. Jag kan också tänka att sänkt skatt har ett egenvärde. Vi lägger sänkt skatt på er. Man kan också se till att biståndet blir mer riktat än det är nu.

Sverigedemokraterna avslutar debatten om ekonomi:

– Socialdemokraterna har styrt i 8 år, och det har aldrig varit så dyrt att vara svensk, säger Kristina Skogberg.

Kriminalitet

Det andra ämnet i debatten var kriminalitet. Sverigedemokraterna inledde det ämnet:

– Vi har väldigt mycket våld i Sverige, man kan inte känna sig trygg. Vi Sverigedemokrater vill att alla ska känna sig trygga oavsett vilken tid på dygnet det är. Socialdemokraterna har haft många år på sig. Det blir sämre och sämre och det blir mer våld. Om man kan genomföra en våldtäkt kan man också ta straffet, säger Kristina Skogberg, och fortsätter:

– Vi vill öka polisens befogenheter med till exempel gummikulor och vattenkanoner vid demonstrationer och vi vill skjuta till fler resurser till Polisen. Vi vill inte ha det Sverige vi har idag.

Liberalernas Anton Sjöstedt tar vid:

– Vi har en fruktansvärd utveckling av gängvåld i Sverige. Det behövs hårdare tag som SD var inne på, hårdare straff för fler brott. Mer pengar till hela rättsväsendet. De som begår brott ska kunna hamna i fängelse.

Från vänster: Chadi Toprak, SSU, Jesper Johansson, MP, Elsie GIsslegård, CUF, Anton Sjöstedt, L och Kristina Skogberg, SD. FOTO: SAKEUS BERG.

CUF: Legalisera cannabis

– Vi vill ha fler tvångsmedel. Vi är på väg att få kronvittnen, och det ska bli lättare att kunna sätta upp kameror. Vi kan också hjälpa kommuner att anställa säkerhetsvakter. Vi måste ha fler poliser. Framförallt är satsningar på skolan och socialtjänsten viktiga, om man klarar skolan kommer man inte begå brott, säger Anton Sjöstedt, Liberalerna.

CUF:s Elsie Gisslegård:

– Vi måste hålla två saker i huvudet när vi pratat om gängkriminalitet. Vi måste stoppa nyrekryteringen, men vi vill också ta bort ungdomsrabatter och liknande. Samtidigt måste vi komma åt inkomsterna till gäng. Vi i CUF vill legalisera cannabis.

Hon fortsätter:

– Vi vill göra det olagligt att till exempel berätta för sin partner vad de får ha på sig och inte, var de får vara och inte. Var tredje vecka blir en kvinna mördad av sin partner. Så kan vi inte ha det. Vi vill satsa på kvinnojourer, bland annat.

Miljöpartiet förespråkar att polis och domstol ska få fler resurser, och menar att inte alla förslag på nya metoder att bekämpa kriminalitet är helt rättssäkra.

– Om vi vill fortsätta ha ett tryggt rättsväsende utan att det uppstår korruption, och vill vi ha de metoder polisen själv förespråkar. Det är viktigt att vi inte går över gränsen där. Polisen måste få möjlighet att göra sitt jobb.

– Vi måste stoppa incitamenten. De viktigaste faktorerna är jämlikhet, fattigdom och utanförskap. Kan man ta bra livschanser så tar man dem, annars är risken att man dras in i kriminalitet. Har människor möjlighet att starta ett nytt liv är det lättare att bekämpa brotten. Det måste finnas ett samhälle där alla får chansen att leva ett bra liv.

“Regeringen har gjort sin del av kakan”

SSU-ordföranden i Värmland, Chadi Toprak:

– Socialdemokraterna har tagit bort massa straffrabatter, regeringen har gjort sin del av kakan. Vi måste satsa på skolan, insatser i välfärden, så att folk hellre vill ha en bok än en pistol i handen.

– När det kommer till hur vi bemött de här brotten, så var S med och införde samtyckeslagen. Ett enda parti, SD, röstade nej till samtyckeslagen. Vad ska vi göra, när ska vi lösa de här problemen. Det är min fråga till den konservativa högern.

Chadi Toprak, SSU. FOTO: SAKEUS BERG.

Sverigedemokraternas Kristina Skogberg ger replik:

– Nu har vi en sosse som sitter och ljuger. Vi röstade inte nej till det förslaget, vi lade fram ett bättre förslag. Vi röstade för vårt förslag. Och som svar på din fråga, när ska vi lösa problemen? När vi tar över regeringen kommer vi lösa problemen.

Miljö & klimat

Det tredje och sista debattämnet var klimatet. Socialdemokraterna inledde:

– Klimatkrisen är väldigt påtaglig. Fossila alternativ sätts före andra förnybara alternativ. Vi måste skapa ny teknik, nya industrier, och satsa på nya gröna jobb, säger Chadi Toprak, SSU.

Miljöpartiets Jesper Johansson fortsätter:

– Miljöpartiet är det parti som stått fast vid att Sverige ska stå fast vid sin del av parisavtalet. Vi behöver ställa om handel, industri, elförsörjning och transporter. Vi kan inte fortsätta att göra det billigt att släppa ut växthusgaser.

Jesper Johansson, MP. FOTO: JOSEFINE EVENSSON.

Elsie Gisslegård, CUF, går till attack mot S och MP:

– Vi har inte råd med en till S-MP regering om vi ska få ner utsläppen. Om 4 år kan det vara försent att nå våra klimatmål. Vi presenterar riktig politik. Vi vill bland annat ha en global klimatdomstol, säger hon.

Liberalerna ger sig in i debatten:

– L vill ha mer kärnkraft, behålla den vi har och bygga ny på sikt. Vad gäller vindkraft är det ofta kommun och markägare som säger nej. Vi vill ha kvar den möjligheten att säga nej, men vi vill sockra budet så att säga. Liberalerna är det EU-vänligaste partier och vi vill att eu ska kunna ta ut klimatskatter.

“Sluta upp med självplågeriet”

Sverigedemokraterna:

– I sverige betalar vi mycket pengar för bränsle och el. Vi i Sverige påverkar inte så mycket. Vi vill sluta upp med självplågeriet. Vi i sverige är duktiga på innovation och det är bra om vi kan spinna vidare på det och sprida vidare. Det är onödigt att beskatta befolkningen med symbolpolitik.

Miljöpartiet:

– Kärnkraft är dyrt, och tar lång tid. Det är en osäker energiform. Och SD säger att vi inte påverkar här i Arvika, men så kan man säga överallt i världen och då händer inget.

Sverigedemokraterna:

– Det är ologiskt att lägga ner fungerande kärnkraft så att vi blir mer beroende av rysk gas.

Liberalerna:

– L föreslår lokalt i Arvika att man ska titta på vilka gator man kan göra bilfria.

“S sitter och ljuger igen”

Miljöpartiet:

– Vi vill ha ett hållbart skogsbruk. Vi har en aktiv skogspolitik, vi måste visa framfötterna och inspirera andra.

Socialdemokraterna:

– Vi har sänkt utsläppen med 10% genom att se till att man kan producera stål utan kol. Och elproduktionen i Sverige sköts privat.

Centerpartiet:

– Det är inga sossar som sett till att vi har kolfri stålproduktion i Sverige, det är företag med innovation.

Sverigedemokraterna avslutar debatten genom att gå till motanfall mot S:

– S sitter och ljuger igen. Ringhals lades ned av Vattenkraft som är statligt ägt. Det är regeringen som lagt ned kärnkraften. Så vi går åt fel håll på grund av sossarna.