Kraftiga översvämningar i Bosnien

Bosnien och Serbien är i krisläge på grund av kraftiga skyfall och översvämningar. Minst fem personer har dött, över hundratusen i Serbien är utan el, 50 000 i Bosnien och tusentals människor tvingas att fly. Räddningshelikoptrarna står ännu kvar på marken.

– Vi var tvungna att ställa in på grund av regn och starka vindar. Vädret är hemskt och det finns begränsningar för helikoptern. Det här är det svåraste uppdraget jag någonsin deltagit i, säger piloten Fahrudin Memic till BBC. 
Den bosniska armén och räddningstyrkor har av förstörelsen bara lyckats nå vissa byar. Serbiska myndigheter uppger att omkring 4000 människor har evakuerats och att de i Bosnien kämpat under två dygn att försöka ta sig fram till isolerade städer.
– Det här är den värsta översvämningskatastrofen någonsin. Inte bara under de senaste hundra åren; det här har aldrig hänt i Serbiens historia. På en dag föll det mer regn än vad det brukar göra på fyra månader, sa premiärminister Aleksandar Vucic under en presskonferens enligt Reuters.

De tusentals människor som är strandsatta på hustaken i väntan på hjälp måste fortsätta vänta tills vädret blir bättre så räddningsarbetare ska kunna återuppta evakueringen.
Serbien har utlyst undantagstillstånd liksom delar av Bosnien och Hercegovina. Bloomberg uppger också att de samtidigt ber både EU och Ryssland och humanitär och annan hjälp.