Keychain UF – hållbar och unik
KeyChain UF var ett UF-företag från Solbergagymnasiets ekonomiklass som var på plats på Karlstad CCC för att delta i årets UF-mässa.
– Vi hoppas på en pallplats, säger Emma Magnusson.
På Karlstad CCC befann sig KeyChain UF i monter 110. KeyChain UF drivs av Emma Magnusson, Vanessa Wingstrand och Alma Bäckman från Solbergagymnasiets ekonomi-tvåor. Företagets idé är att göra nyckelringar av återvunnet läder som i annat fall skulle gått till spillo. Lädret finns i flera färger, bland annat svart, beige, rosa och röd. Möjligheten att få valfri text eller utvalda symboler finns att få tryckt på för att få den personliga känslan.
Hur kom ni på idéen?
– Vi ville återanvända från någon annan produkt och göra något personligt som alla har användning av. Vi ville även göra något själva, på egen hand. Först ville vi göra smycken men det blev ett fiasko, säger tjejerna och skrattar.
För några veckor sedan fick de stå högst upp på pallen när de tävlade i Draknästet som är en mindre tävling för skolorna från Eda, Arvika och Årjäng där Westra Wermlands Sparbank är med och arrangerar. Priset var en varsin EMAX-biljett, vilket är ett entreprenörsevent i Göteborg i sommar. Sparbankens motiveringen till deras vinst var att företaget har en unik produkt med en stor utvecklingspotential och en produkt som är hållbar i kombination med design, kvalitet och nytänkande.
Ni vann förstapris på Draknästet, vad tror ni om era chanser här idag?
– Helt okej, vi hoppas på en pallplats i alla fall, säger Emma Magnusson.
– I Årets hantverk, fyller Alma Bäckman i.
Att starta ett UF-företag ger elever insikt i vad som krävs att driva företag, men också hur man ska samarbeta tillsammans och ta ett eget ansvar för att nå sitt mål. När man startar ett UF-företag går det åt mycket tid, om man verkligen vill lägga ner sig i arbetet. Tjejerna berättar att det är jobbigt med stressen, då känns det som man inte riktigt vet vad man ska göra.
– Jag tycker vi har hittat varandra väldigt bra i arbetet. Vi delar uppgifterna lika mellan varandra, berättar Emma Magnusson.
Vad har varit svårast?
– Att lära sig att arbeta med materialet, att få hål i det. Allt läder är i olika tjocklek, förklarar tjejerna.
Tyvärr fick de inget pris på mässan i år, blev besvikna över att de inte fick chansen att charma juryn mer, men är ändå väldigt nöjda med insatsen och försäljningen på plats.
Lovisa Dahlman
lovisa.dahlman@arvika.com