Studenten

Äntligen är vi snart där! vi är nu bra några få månader kvar till studenten. I denna text kommer ni att få möjligheten att läsa om hur det kan se ut med förberedelser och planering inför allt som rör studenten, såsom flak, balen, klasskampen m.m.

 

Just nu i skrivande stund är det den 18/3 – 2020 och det är mindre än tre månader kvar till  studenten. Inför studenten kommer självklart mycket planering, fester och roligast av allt klasskampen.

Det som ska planeras inför studenten är balen och själva utspringet. Och beroende på, från klass till klass, kan man välja att sälja ex kakor, newbody, för att få ihop pengar så att man kan betala för studentflak och för ljud.

Sedan kan man även välja att använda det som blir över i klasskassan till att försöka sänka priset på inträdet till balen.

Som många kanske vet så kostar inträde på balen. Det kan kosta allt från 200-700kr ca. Och då det är många som inte har råd att betala dem kronorna, kan man som våra klasser på solbergagymnasiet gjort, sälja saker för att få in pengar så man kan sänka inträdespriset på balen.

 

Bildkälla: laget.se

Innan studenten planerar man allt från vad man ska skriva och ha på sitt studentflak, sedan vart och när man ska ha champagne    frukost och även hur man ska lägga upp dagens alla festligheter. Sedan även vilken tid på kvällen man ska återträffas efter sina mottagningar för att dra ut och festa vidare.

Bildkälla: sshl.se

 

Bildkälla: vasteras.se

Innan själva studentdagen är kommen har man oftast (inte alla men de flesta) en sk. klasskamp. Klasskampen går då ut på att studentkomiteen på skolan kommer på en massa roliga uppdrag och poängsätter dom.

Sedan gäller det för varje klass att utföra så många uppdrag som möjligt och få ihop så mycket poäng som möjligt. Och det man då tävlar om är vilken klass som får springa ut först samt vilken klass som får gå först i bal ledet

Bildkälla: Arvika nyheter

Under veckorna som klasskampen pågår har man även specifika dagar där man klär ut sig efter olika teman. På solbergagymnasiet hade vi 4 olika teman, abc – anything but clothes, byta kön, walk of shame och pensionärsjävlar. När man är utklädd ska då varje klass göra en film som studentkommiteen sedan bedömer.

Jag har även valt att intervjua linn ekbom från Sa17, angående vad hon tycker och tänker samt ser fram emot med studenten.

Vad har du för förväntningar inför studenten?

Det ska bli kul och jag har längtat efter detta väldigt länge, men nu som det ser ut med

coronaviruset (20/3-20) så har jag inte direkt så mycket förväntningar om vi kommer få ta studenten i juni eller om det blir förskjutet fram tills i juli. Vilket vore väldigt tråkigt

Hur tror du det kommer bli med studenten, räknar med att coronaviruset lugnat sig?

– Jag tror att det kommer bli bra, alla andra som redan tagit studenten säger ju att det är de     roligaste så jag har ju ändå höga förväntningar. Ska bli kul att få göra denna dagen med klassen som man ändå gått med i tre år.

Vad har varit det roligaste med planera inför studenten hittills?

Jag har ju inte direkt planerat så mycket än inför själva studentmottagningen,

det får mamma lösa. Men klänning har jag fixat till både bal och ut spring, vilket har varit väldigt roligt att fått beställa hem massa olika och prova. Sen att få designa sin mössa helt själv och sedan få hem den var roligt.

Hur tror du man kan försöka undvika att allt inom studenten (klänning, mössa m.m.) blir så dyrt?

– Med studentmössan så kan man välja att ha en billigare kokad, man kan även ha Sverige flaggan som innefoder då den är helt gratis. Sen behöver man även inte ha alla detaljer som man kan ha. Sedan finns det även vissa sidor som har fina balklänningar för ett rimligt pris, även själva utspringsklänningen.

 

 

 

Av: Celine Carlsson