Karlstads Universitet öppnade upp för Mässa

Foto: Linda Boman

Idag var det dags för majoriteten av Värmlands gymnasietreor att besöka Karlstads Universitet, för att b.l.a. lära sig mer om hur det är att gå på universitet, vilka olika linjer det finns att välja på och vad som egentligen menas med en tentamen.

 

 

 

 

 

 

 

Vid ingången till KAU fick elever från hela Värmland information från olika linjer som t.ex. ämneslärarprogrammet, danspedagog, grafisk designer och mycket mer. Det var även andra universitet på plats, så som Lunds Universitet och Jönköpings Universitet.

Socionomprogrammet var en av linjerna som hade stor popularitet hos gymnasietreorna. En av frågorna som ställdes till programledaren Hans Ovall handlade om vad som var skillnaden mellan en psykolog och en socionom. Varpå Hans svarade:

– Psykolog handlar om att tala direkt till en person, medan socionom är ett jobb som kan omfatta flera olika saker.

Kommunikation & PR var en annan linje som samlade många studerande på deras informationsträff. Linjen handlar b.l.a. om att lära sig hur man kommunicerar på ett fungerande sätt samt att sälja ett fungerande budskap till olika slags kunder.

Vid 12-tiden bjöd KAU på lunch där gymnasietreorna fått varsin lunchkupong som de fick ge i utbyte mot en kött,vegetarisk eller glutenfri-lunch.

Café Gläntan var ett omtyckt ställe för både universitetsstuderande samt gymnasietreor att ta en fika hos.

Genom att vandra runt i biblioteket och kika bland diverse anslagstavlor kunde gymnasietreor få en större inblick i hur det kan komma att se ut i framtiden, om de väljer att studera vidare.

Under dagen hölls många seminarium i den ikoniska aulan Magna, där man kunde få en uppfattning om hur det är att gå på universitetet, samt information om vart man skall vända sig till för att ansöka till kommande studier på hösten, eller möjligtvis till våren.

I föreläsningen berättade programledarna att man oftast inte har ett fast schema att gå efter på universitetet, utan att man istället kan ha ett varierande schema där det under en vecka t.ex. innefattar 8 timmar studier på campus medan 32 timmar kan spenderas med studier hemma.