Välkomstfest & Snökaos när Mello intar Karlstad

Bild: Marie Nilsson

Melodifestivalen är tillbaka i Karlstad! För fjärde gången är det dags för Solstaden att vara värd för schlagerfesten utan dess like.

Solsidans melloreporter Belmin Nuhic befann sig både på ”Välkomstfesten” som Karlstad arrangerade i torsdags samt generalrepetitionen som utspelade sig i Löfbergs Lila.

Karlstad hade pimpat upp staden med diverse logotyper för årets schlagerfest som syns på flera ställen i centrum. I Torsdags arrangerade man för första gången en välkomstfest för hela staden på Stora Torget.

Alla sju artisterna var på plats i snöslasket och tillsammans med 400-500 personer på torget blev det en lyckad välkomstfest, trots en isande kyla och snökaos.

En röd matta hade spridits ut till välkomstfestens ära, och här fick artisterna vandra ända fram till scenen.

Publiken bjöds på uppträdanden från både Sean Banan och dansgrupper från skolor runtom Karlstad. Det bjöds på mat och smakprover i de olika tälten som fanns på plats för att presentera sig själva som sponsorer till den stora musiktävlingen.

Men nog om välkomstfesten, det är ju faktiskt dags för den första deltävlingen ikväll! Och efter att ha sett genrepet så är det självklart vilka som kommer att gå vidare, enligt mig i alla fall. Det bjuds på saxofonpop, dansande matbitar, svensk country och en ”klassisk” ung-kille-sjunger-en-pop-låt.

Solsidans Final-tippning:

Bild: Marie Nilsson

1. Benjamin Ingrosso – ”Dance You Off”

Solsidans Betyg: 5

Låtskrivare: Benjamin Ingrosso, MAG Louis Schoorl, K Nita. 

Något av det modernaste som tävlingen skapat. Med ett scenframträdande fyllt av neonljus, Michael-Jackson inspirerande danssteg och en soulröst kan Ingrosso skratta åt de andra deltagarna när han tar sig till final.

2. Edward Blom – ”Livet på en pinne”

Solsidans Betyg: 3

Låtskrivare: Edward Blom, Thomas G:son, Stefan Brunzell, Kent Olsson. 

Inga ord. Man får själv kolla och se för att bedöma detta bidrag. Men underhållande är det, och svenskarna älskar när en underdog slår underifrån och tar sig rakt in i final! Grattis Edward Blom, du är självklart vidare till final, är något jag aldrig trodde jag skulle säga, men rätt ska vara rätt.

 

Solsidans Andra Chansen-tippning: 

3. Sigrid Bernson – ”Patrick Swayze”

Solsidans Betyg: 2

Låtskrivare: Andrej Kamnik, Josefin Glenmark, Peg Parnevik, Sigrid Bernson.

En låt dedikerad till ”Dirty-Dancing” karaktären Swayze. Kanske tävlingens smartaste låttitel. Rätt så irriterande efter ett tag, men en välförtjänt biljett till AC borde Sigrid få.

4. Renaida – ”All The Feels”

Solsidans Betyg: 4

Låtskrivare: Laurell Barker, Jon Hällgren, Peter Barringer, Lukas Hällgren.

Verserna går in genom örat och ut igen. Beatet i låtens mitt är det absolut bästa och även det främsta som räddar denna låt. En Spotify-hit helt klart, och troligen en fjärde placering också.

 

Solsidans Botten-Tippning:

5. John Lundvik – ”My Turn”

Solsidans Betyg: -3

Låtskrivare: Anna-Klara Folin, John Lundvik, Jonas Thander.

Att ha placering nummer 2 och dessutom framföra en ballad är inte det smartaste man kan göra, men Lundvik visar prov på magisk sång och en betydelsefull text vilket gör det lite intressant att lyssna. Tror dock den drunknar bland upptempo-låtarna.

6. Kamferdrops – ”Solen lever kvar hos dig”

Solsidans Betyg: 2

Låtskrivare: Herbert Trus, Danne Attlerud, Martin Klaman, Krstoffer Tømmerbakke, Erik Smaaland, Kamferdrops.

Tyvärr är den norska artisten Kamferdrops alldeles för anonym för att detta nummer ska gå hem för svenska folket. Dock kan numret placera sig lite högre med tanke på att ”Tobbe Trollkarl” dyker upp från ingenstans och hjälper till med att höja showen. Gillar Kamferdrops. Låten är dock ljusår ifrån ”Jag trodde änglarna fanns” och därmed kan detta bli hennes fall.

7. Kikki Danielsson – ”Osby Tennessee”

Solsidans Betyg: 2+

Låtskrivare: Sulo Karlsson, Kikki Danielsson

Äntligen är schlagerns drottning tillbaka i tävlingen! Danielsson har under de senaste åren rört sig åt country-musik vilket nu syns tydligt i denna självbiografi på ca 3 minuter. Det är svårt att se hur detta nummer skulle gå hem hos tittarna. Ljuset i tunneln finns, och det är att denna primadonna är enormt omtyckt, vilket märks särskilt under genrepet. Detta kan göra att hon vinner lite extra röster. Allt kan hända i Mello, men tyvärr tror jag ej att ”Osby Tennessee” kommer ta steget vidare från arenan i Karlstad.

 

Hoppas att ni kollar in tävlingen ikväll och gör ni inte det, ha en fortsatt fin lördag önskar er melloreporter Belmin!

 

Utsidan på Löfbergs Lila Arena, dagtid jämfört med kvällstid.

Bild: Ebba Eriksson

Till sist avslutar vi med en liten inspelning på Solsidans favorit från dagens genrep.

Kolla in själva, vetja!