Jobba som bildlärare?

Eleverna rusar in i klassrummet. Jag måste nästan hålla för öronen för att de gör så mycket oväsen. De pratar i munnen på varandra när Annette försöker prata.

– Idag ska vi göra egna torsos, som är en figurskulptur av en människas överkropp, bålen. De ska alltså inte ha några armar eller ben, säger hon. De vägrar ta in det hon säger, börjar tramsa runt och försöker hela tiden störa sina klasskamrater. Hör hela tiden skällsord och svordomar. Det är bara första timmen av min praktik och jag är redan besviken. Jag hade högre förväntningar. Är det verkligen så här att jobba som bildlärare?

Annette Carlsson är bildlärare på högstadiet Nordmarkens skola och har nu jobbat där i 17 år. Hon håller med mig om det jag tycker om högstadiet hittills.

– Det är jobbigt när jag har undervisning och några elever inte vill lyssna och bara fjantar sig istället. Det händer också att de vill störa resten av klassen. Det gör mig så trött och besviken.

Men, Annette berättar även att det oftast är kul att jobba som bildlärare.

– Man får väldigt bra karriärmöjligheter med denna utbildning, man tjänar bra och man får hålla på med det man tycker är kul varje dag. Det ger mig en energikick. Jag tycker också att det oftast är kul att jobba med just ungdomar.

Jag har alltid velat bli bildlärare. Bild har alltid varit mitt favoritämne i skolan och jag målar mycket på fritiden. Jag tänkte att det var ett perfekt yrke för mig, men kanske inte. Man ska heller aldrig dra förhastade slutsatser efter bara någon timme. Kanske har jag inte sett det positiva sidan av yrket än. Får ge det en chans…

Efter lunchrasten praktiserar jag istället med Marlene Ohrvik som är bildlärare på mellanstadiet. Vi har lektion med årskurs 5 och får nu en helt annat bild av hur det är att jobba som bildlärare. Eleverna är så skötsamma och alla vill hela tiden lära sig något nytt.

Det är en helt annan stämning än i den klassen jag råkade hamnade i tidigare. Jag tycker själv att det vi lär ut om, blir mycket mer intressant när eleverna sköter sig och visar intresse. Jag får dela ut ett papper med små figurer på som de får färglägga precis som de vill. Det är så kul att se hur de uttrycker sin kreativitet.

Jag har nu kommit fram till att detta är rätt yrke för mig. Ibland får man bara ha tålamod och tänka extra mycket på det positiva. Jag är glad att jag gav det en chans och inte gav upp så snabbt.