BREXIT – En sammanfattning
BREXIT är säkert något som alla har hört talas om. Man hör talas om det på radion när politiska experter pratar utan ända. Man ser på tv när reportrar för SVT står framför det Brittiska Parlamentet vid Westminister, London och pratar om hur mycket BREXIT kommer att påverka vilka människor osv. Men för de som inte är så insatta kan allt detta verka en aning förvirrande. Denna artikeln kommer förhoppningsvis göra det hela lite tydligare.
Vad betyder BREXIT?
Ordet BREXIT är en sammanslagning av Britain och Exit. Vilket då är ett sätt att säga att Storbritannien (förmodligen) kommer att lämna EU geopolitiskt sett. Ordet kan liknas med GREXIT som är idéen att Grekland ska sluta använda sig av euro som valuta.
Varför vill Storbritannien lämna EU?
Det kan kanske komma som en stor överraskning att Storbritannien helt plötsligt vill lämna, men faktum är att de olika för och nackdelar för av ett medlemskap i EU har diskuterats och debatterats sedan 1975, då man började prata om att forma en Europeiska gemenskap som man skulle kalla EU.
Att lämna denna gemenskap kan kanske verka som en väldigt dålig idé med negativa konsekvenser, så varför röstade majoriteten då för att lämna? Detta är en utmärkt fråga men tyvärr så finns det inget enkelt eller kort svar.
Folk som i allmänhet har en åsikt om saken kan delas in i tre grupper: Politikerna, företagen och Storbritanniens medborgare.
De politiker som faktiskt vill lämna EU är en minoritet i det brittiska parlamentet, de tror på nationell självständighet och demokratisk ansvarsskyldighet. Det sistnämnda syftar på de olika sätten som medborgare, politiker och partier kan ge feedback fram och tillbaka när det gäller beslut som politiska ämbetsmän och tjänstemän fattar. De som vill lämna EU anser att medlemskapet hindrar denna process.
Andra politiker som vill lämna EU vill göra detta eftersom de anser att den avgiften som de betalar för att få vara med i EU inte motsvarar de förmåner som medlemskapet innebär. De anser att man bland annat skulle dra stor ekonomisk nytta av att lämna EU.
Majoriteten i frågan bland politikerna hålls av de som vill stanna kvar, eftersom de anser att lämna EU vore en politisk katastrof vars nackdelar överlägset överväger de potentiella fördelar som det skulle bidra med. De vill inte har drastiska förändringar eftersom dom anser att det skulle destabilisera samhället och politiken. Vilket i och för sig kan tyckas vara ett väldigt logiskt argument.
Både de politikerna och medborgarna som vill lämna känner också att det skulle underlätta landets förmåga att kontrollera invandringen på ett mer effektivt sätt. Vissa anser att den ökade invandringen är ett stort problem och en av anledningarna till många av landets nuvarande problem. Några går säkert så långt att säga att en utgång ur EU skulle skydda nationen från potentiella terrorister som kommer från europa och planerar terrorattentat mot Storbritannien.
Ett annat motargument som många använder mot BREXIT är faktumet hela processen att lämna EU har kostat landet 66 biljoner pund, trots att den inte ens har påbörjats ännu. BREXIT har enligt experter fått den brittiska valutan att sjunka lågt i värde samtidigt som inflationen i landets ekonomi har ökat.
Hur ska Storbritannien lämna EU?
Storbritannien genomförde den 23 Juni en stor folkomröstning där alla med rösträtt i landet fick rösta om frågan. Ca 72% av de röstberättigade röstade och resultatet blev som man kanske märkt en seger för de som ville lämna. 52% för och 48% emot.
Skottlands Försteminister Nicola Sturgeon uttalade sig före BREXIT valet om att en utgång skulle leda till att Skottland skulle kanske vara tvungna att rösta om att lämna Storbritannien.
Så om röstningen är klar, varför har de inte lämnat EU ännu? Att upplösa 46 år av ekonomisk integration och samarbete kommer aldrig att vara en enkel uppgift. Det kombinerat med att ingen politiker i parlamentet kan komma överens med hur man ska hantera gör det hela till en lång och för många medborgare en onödig process.
En stor och komplicerad del av förhandlingarna om att slutligen lämna EU är vilken form av BREXIT man vill genomföra. En så kallad ”hård” BREXIT eller en ”Mjuk” BREXIT? Vissa vill ju givetvis avbryta processen helt och hållet, men det verkar inte hända som det ser ut i nuläget.
EU gav Storbritannien en Deadline som nyligen gick ut. Det var tänkt att man skulle ha klurat ut ett avtal med EU som skulle underlätta en lugn och stabil övergångsperiod ur EU. Dock så misslyckades de med detta och nu har EU kommissionen förlängt denna deadline.
En ”mjuk” utgång skulle innebära att några av de nuvarande relationer och avtal med EU skulle vara kvar, medan en ”hård” utgång innebär att alla avtal skulle upphöra. Utan ett utgångsavtal med EU som underlättar övergången så kommer situationen bli minst sagt kaotisk. Detta är det så kallade ”No deal” scenariot. Som sagt så skulle alla anknytningar mellan EU och Storbritannien upphöra. man skulle inte längre kunna resa utan begränsningar till EU och tillbaka till SB. Vilket kan tex leda till att handel och transport stoppar och orsakar brister i försörjningen av färskvaror och medicinska produkter från Europa. Kaotiskt som sagt.