”Jag lever av mitt intresse”

Therese Sinding som behandlar en häst. FOTO: Tess Lundaby

YRKE. Therese Sinding är en 45-årig hästälskare som brinner för sitt jobb som holistisk terapeut. Jobbet som heltids hästmassör innebär långa dagar, mycket resande och hårt arbete, men fördelarna överväger nackdelarna.
-Det är självklart inga problem när man älskar sitt jobb, förklarar Sinding.

Therese bor på en gård i Mosstakan utanför Koppom. Själv äger hon åtta hästar vilket gör att hästar i hennes liv är en självklarhet. Geografiskt sett reser hon runt i hela Sverige och dessutom åker hon iväg på arbetsresor i NordNorge. Som hollistisk terapeut utbildade hon sig på en skandinavisk hollistisk skola i Norge som pågick i två och ett halvt år. Therese förklarar att utbildningen var speciell då den berörde många inriktningar inom hästterapi såsom kiropraktik, ostepati, örtmedicin och akupunktur.
-Skolan hade helheten och det är därför som utbildningen heter hollistisk, berättar Therese.
Hon fortsätter förklara att hon genom den breda utbildningen kan använda sig av flera metoder för att se helheten i ett eventuellt problem hos en häst.
-Om jag exempelvis hittar ett problem när jag använder akupunktur så kan jag med hjälp av andra metoder som exempelvis örtmedicin få hästen så bra som möjligt.
Det är så oerhört viktigt att kunna se helheten vid behandling för att på så sätt kunna utföra arbetet så bra som möjligt.

Grunden till att hon ville utbilda sig till hollistisk terapeut var på grund av att hon själv använde equiterapeuter till sina hästar. Therese förklarar att de hittade de grundläggande problemen som gjorde att hästarna blev bra.
-Jag såg tydliga resultat efter varje behandling och det var därför jag ville bli hästmassör. Jag ville göra skillnad.

“Ska man leva av det måste man jobba hela tiden”
Jobbet som heltids hästmassör innebär långa dagar, många timmar i bil och hårt arbete.
-Det är ett krävande arbete och ska man leva av det måste man jobba hela tiden.

Att arbeta som egenföretagare innebär både fördelar och nackdelar. Therese säger att det bästa med att driva eget företag är att man själv kan styra sina dagar och vad man ska göra.
-Det är skönt att kunna bestämma när jag vill ha ledigt så att jag kan greja och fixa hemma på gården.

Sedan berättar Therese att nackdelarna är att man aldrig kan koppla bort jobbet helt. Hon måste hela tiden vara aktiv och svara kunder på sms.
-Det är ytterst få dagar som jag faktiskt har helt ledigt.

Dessutom lägger hon till att det i princip är omöjligt för henne att vara sjuk en längre tid då hon hela tiden måste arbeta för att företaget ska gå runt. Risken är annars stor att hon tappar sina kunder.
-Man är väldigt sårbar när man jobbar själv
ständigt, förklarar hon.

Therese säger att grunden till att hon har många kunder är att hon alltid följer upp dem och är flexibel med att snabbt komma om det skulle bli problem med någon häst.
– Man måste vara på alerten hela tiden om man vill behålla sina kunder.
Sedan tillägger hon:
-Det är självklart inga problem när man älskar sitt jobb.

Fortsättningsvis förklarar Therese att man som hästmassör framförallt måste vara pålitlig. Hon menar att det viktigaste inte är själva behandlingen av hästen som hon gör utan mer hur hon ska möta kunderna, hur hon ska följa kunderna och hur hon ska läsa av hästarna.
-Det är jätteviktigt att man tänker ett steg före, att man tänker långsiktigt av behandlingen.

Therese Sinding har ett fullspäckat schema varje vecka med många kunder som vill ha sina hästar behandlade. Hon säger att hon oftast behandlar samma häst en gång i månaden vilket gör att hästägaren måste göra den största delen av jobbet.
-Den behandlingen jag gör är bara en liten del av det stora hela i hästens liv.

Med det sagt menar hon att det är superviktigt att hästägarna lyssnar på hennes och övriga hästmassörers tips och råd för att förebygga eventuella låsningar eller spänningar. Det kan exempelvis handla om att stretcha eller göra mjukgörande ridövningar, säger hon.
-Det är A och O att man som hästägare tar ansvar och gör sin del mellan behandlingarna för att resultatet ska bli så bra som möjligt.
Hon konstarerar:
– Annars kommer exempelvis bäckenet åter
vara snett vid nästa behandling och då är vi på ruta ett igen.
Efter behandlingar vill Sinding gärna få respons av kunderna på arbetet hon gjort. Om det blivit någon förändring och hur hästen känns.

-På så sätt kan jag göra ett ännu bättre jobb med hästen och veta vad den behöver.

Therese redogör sedan att det bästa med hennes jobb är att arbeta med det hon älskar. Att förebygga skador och hålla hästarna fräscha är något som hon verkligen brinner för. Det är lika givande om hon behandlar en storlöpsvinnare eller en gammal pensionerad häst, förklarar hon.
-Man får så mycket tillbaka när man ser hur nöjda och tillfredsställda hästarna blir efter en behandling. Då vet jag att jag gjort livet lite bättre för just den hästen.

Avslutningsvis sammanfattar Therese att hon är tacksam över sitt arbete som hästmassör och att alla fördelar väger upp nackdelarna.
-Jag lever av min hobby och mitt intresse.

Tess Lundaby