Inspirerat skrivande av Alma och Andreas i novelltävlingen

Det blev delat förstapris i Solbergas egen novelltävling kring boken Vad gör man inte. Alma Jonehög i SA16 och Andreas Lorentzon i TE16 fick under onsdagen ta emot varsitt presentkort för fina skrivinsatser.

– Båda verkar ha låtit sig inspireras av boken på olika sätt och skapat något helt eget. Det har varit väldigt roligt att läsa, säger Maja Hjertzell i juryn.

Ettorna på Solberga har under hösten läst och diskuterat Maja Hjertzells bok Vad gör man inte. Ett syfte med läsprojektet är att jobba med olika lässtrategier och att lära sig tolka text, att ”läsa mellan raderna” och författaren själv har varit delaktig i diskussionerna. Under senhösten har sedan eleverna haft möjlighet att skriva en novell, inspirerad av Majas bok. Detta nappade inte minst Andreas Lorentzon på.

– Jag fick egentligen idén förra året redan, berättar Andreas, som gick musikestet under 2015-16, men i år  har börjat om på teknikprogrammet.

Därmed har han läst boken två gånger, men det var först nu han ställde upp i novelltävlingen.

– När jag läste om Miss Margarin, så tänkte jag att det är något mystiskt med henne. Jag var tvungen att ta reda på vad det var.

Och utifrån denna nyfikenhet skapade Lorentzon en välskriven historia som fick följande omdöme av juryn:

”Med tankar och skeenden successivt avslöjade, med planteringar och antydningar som skapar läsintresse och med ett språk uppbyggt av korta effektiva meningar fram till det dramatiska slutet är ”Inte ens hon” – en novell om vad det är Miss Margarin bär på, värd ett förstapris.”

Motiveringen möttes av jubel och applåder i TE16 när juryns representanter, Catharina Eriksson och Maja Hjertzell, överraskade pristagaren under en av onsdagsförmiddagens lektioner.

Hyllad av sin klass, SA16, blev också Alma Jonehög, som har skapat en berättelse, där – precis som i inspirationskällan Vad gör man inte – mycket är outtalat och står att läsa mellan raderna. Novellen Om jag inte fick därmed dela förstapriset med följande motivering:

Utan att i ord skriva ut den exakta händelse omvärvd av skuldkänslor och sorg, som ligger iskall och djup i huvudpersonen, skapas en berättelse där trygghet och värme endast kan hämtas från stjärnorna i rymden. En novell värd ett förstapris.

– Jag hade en idé redan före och efter att ha läst boken bestämde jag mig för att göra något av den. Det kändes bra, så jag skickade in, berättar Alma, som mycket väl kan tänka sig att fortsätta på skrivarbanan.

– Det tror jag.

 

(De båda novellerna kommer att publiceras på Solsidan.)