”Det var bättre förr”

Rolf Olsson. Bild: Belmin Nuhic.

Tänk dig själv att leva merparten av ditt liv i en och samma skola. Rolf Olsson är mannen som gjort det. Sommaren 2017 tar han sitt sista steg ut ur skolan och säger adjö. Då har han sammanlagt befunnit sig på skolan i hela 52 år.
-Det har varit en underbar skola! säger vaktmästare Olsson.

Vad är egentligen den största förändringen i Solberga förr jämfört med nu?
-Jag gick i sjunde,åttonde och nionde klass på Solberga, eftersom det var en grundskola förr. Jag var i den årskullen då vi hade lördagsläsning!

När Rolf senare blev vaktmästare berättar han att de varje dag fick spela in ett radioprogram i skolan, som skulle sändas ut till eleverna! De spelade först in det på en rullbandspelare, som senare med teknikens utveckling, började spelas in på en kassettbandspelare.

Men var det egentligen bättre förr jämfört med nu? Rolf säger att det var bättre förr, eftersom att han fick jobba mer utvändigt förr, och fick mer variation i jobbet.

Förr så skötte vaktmästare Olsson allt som behövde skötas om utomhus, så som buskar, gräs, allt som är utanför skolan.
Dock så får han även arbeta utomhus idag, men det var mycket mer förr och det är på grund av att Arvika Fastighets AB inte skötte utvändiga saker runt skolan på den tiden, nuförtiden sköter de nästan allt som finns ute på skolans mark.

Eftersom vaktmästare Olsson säger att personalen är trevliga, umgås han då med dem utanför skolan?
-Ja,det gör jag! En arbetskamrat som var här förut, som heter Inge, han och jag umgås! Vi pratar nästan varje dag i telefon, och så träffas vi ibland och äter. En institutions-tekniker som var på skolan tidigare har jag också bra kontakt med. Sen brukar vi ha ett gäng som samlas varje år och åker minibuss till Karlstad.

Det som få på skolan nog vet om är att Solbergas egna vaktmästare har varit en skådespelare! Och inte i vilken film som helst, utan i Jonas Gardells kritikerrosade tv-serie “Torka aldrig tårar utan handskar”.

-Det var en skådespelare som kom hit och sa att de inte hade någon stins! De var här utanför och pratade i telefon och skrek “kom hit”. Jag gick dit och de frågade: Skulle du kunna spela stinsen i Åmotfors om en timme?

“Behöver jag prata någonting?” frågade Rolf.

Svaret var nej och på så sätt blev vaktmästare Olsson en del av tv-produktionen.

-Jag bytte om och stod på perrongen och skulle stänga 4 dörrar. Folk gick in i tåget och så skulle jag smälla igen dörrarna. Vi tog om 5-6 gånger. Det var ett jäkla pådrag! säger Rolf.

Jonas Gardell, skaparen av serien.

Intervjun börjar gå mot sitt slut trots att vaktmästare Olsson har mer kvar att säga. Han har otroligt mycket positivt att säga om sitt jobb, och om skolan. Och det är klart, varför skulle han annars ha arbetat på Solberga så pass länge? Man ser att han brinner för sitt jobb, och kämpar för att elever ska få den hjälp de behöver.

Han bryr sig verkligen om eleverna och personalen, och det är något riktigt fint. Att han dagligen känner lust och glädje att gå till jobbet är något många inte kan säga, att ha den viljan och engagemanget för sitt jobb och känslan av att man hittat rätt, det är ovärderligt.

Vaktmästare Olsson kommer att få en ersättare så småningom, som kommer börja med att ta 50% av hans jobb.

Men en sak är säker, ingen kommer kunna ersätta Rolfs historia och kärlek till Solbergagymnasiet.

Skiftnycklar, som ibland används av vaktmästare.