Hoppade av skolan – nu är hon butikschef

 

Att hoppa av gymnasiet och ändå få ett bra jobb är inte det lättaste, men det är något Alexandra Persson, 30 år, har lyckats med. Hon har gått igenom en problematisk skolgång och många jobbyten, men arbetar nu som butikschef på Rusta i Charlottenberg.

– Man behöver ha en del skinn på näsan för att komma ut i arbetslivet utan utbildning.

 

Alexandra började sina studier på InfoKomp gymnasiet i Karlstad. Hon ville utbilda sig till personlighetsanalytiker åt polisen och läste därför samhällsvetenskap med inriktning beteende.

På InfoKomp hade dom inte läxor och prov utan allt var i uppsats- eller projektväg.

-Jag tar på mig allting för stort så det passade inte mig, plus att jag var skoltrött.

 

Efter att ha gått halva ettan i Karlstad bytte hon till Solbergagymnasiet i Arvika. I Karlstad hade dom inte läst svenska under första terminen så detta skulle hon jobba ikapp. Men det slutade med att Alexandra började om ettan helt på Solberga.

-Då var alla ett år yngre än mig och jag var den som faila och fick gå om ett år, då ville jag inte längre.

Alexandra hoppade av gymnasiet. Men att hon blev äldst i klassen var inte enda anledningen.

-Det var familjeproblem hemma, jag var skoltrött och lärarna brydde sig inte. Jag bad om att få tenta av, alltså göra slutprov i de ämnen jag läst. Men matteläraren var den enda som fixade detta åt mig.

 

Alexandra hade först praktik på Rusta i Charlottenberg när hon fortfarande gick i skolan, sedan fick hon jobb där. Samtidigt jobbade hon som telefonförsäljare för Trustline, där dom samlade in pengar till ett barnhem i Murmansk.

När Alexandra var 18 slutade hon på Rusta och började jobba på Helenas krog i Arvika. Men efter en kort tid där slutade hon och gick tillbaka till Rusta. Hon började sedan jobba på Outlet gym och Rajjens bowlinghall. Där blev hon uppsagd p.g.a. arbetsbrist. De behövde nån med hennes erfarenhet och kockerfarenhet.

-De följde inte LAS, lagen om anställningsskydd, när dom sa upp mig, alltså den som är sist in är först ut, men jag hade ingenting att säga till om eftersom jag inte var med i facket.

När hon blivit uppsagd gick hon, än en gång, tillbaka till Rusta.

 

Som 19-åring fick Alexandra sitt första barn och fick mer än sig själv att tänka på. Hon blev tvungen att ha en säkerhet i jobbet och fick då 50% fast tjänst på Rusta.

-Jag blev mer resultatinriktad, jag kunde inte falla tillbaka för jag hade ingen utbildning.

 

Alexandra slutade på Rusta i Charlottenberg och började på Rusta i Töcksfors. Där var hon med och byggde upp butiken och efter 1,5 år blev hon ställföreträdande varuhuschef. Butikschefen som var på Rusta i Charlottenberg sökte annat jobb och skötte då inte butiken. Alexandras chef i Töcksfors, som då fick ta hand om båda butikerna, stationerade henne i Charlottenberg. Alexandra sökte till jobbet som butikschef i Charlottenberg. Hon fick jobbet och där arbetar hon nu.

-Jag trivs på Rusta, men jag rekommenderar inte andra att hoppa av gymnasiet. Man behöver ha en del skinn på näsan för att komma ut i arbetslivet utan utbildning.

 

Miriam Lindgren