Nya Ritz

– Jag hoppas att Ritz blir fullt med många aktiviteter för alla! säger Ann Lundqvist, tidigare ansvarig för Arvika Konsthall. Hon har nu fullt upp med det nya kulturhuset i Arvika.

Vem är Ann?

Ann har sina rötter i Arvikatrakterna, men bor nu i Karlstad. Hon studerade samhällsvetenskap, men gick sedan över till humanistiskt på Solbergagymnasiet.

Tidigare Arbetsplatser?

– Jag jobbade ju på Konsthallen innan med konst, men nu går jag mer mot kultur, och innan dess så har jag jobbat på Kristinehamns konstmuseum och sen har jag varit grafisk formgivare och designer i många år, och så har jag jobbat som lärare inom det området på universitetet. Har även jobbat på reklambyrå. Ann riktar in sig på alla åldrar och vill att så mycket folk som möjligt tar del av det nya kulturhuset. Ett av alla målen är att få in ungdomar som vill vara där och hänga, men även är med och engagerar sig.

Vad är ditt mål med Ritz?

– Jag hoppas att Ritz är fullt med många aktiviteter för alla, så det känns som att folk vill vara där och lyssna och ta del av vad som händer, men också att man bara kan komma in och ta en kaffe och hänga och trivas. Det ska vara så full aktivitet som möjligt, det ska vara liv nästan varje dag! tycker jag. Det ska inte vara dött!

I stora projekt medföljer även problem! De flesta problem är tekniska problem, som Ann själv inte kan svara på, t.ex “vart ska kontakterna sitta?” ”Vart tycker du man ska samlas efter en brand?” En teleskopläktare har införskaffats, vilket bara kan skötas av Ann och två till.

Vad vet du om byggnaden?

– 2015 var det snack om det där, om det skulle rivas eller om det skulle göras något åt det. Och innan det hade det varit en arrangörsförening, Galaxen, som hade väldigt mycket aktiviteter där. Längre tillbaka var det allt möjligt där, vanliga folketshusevenumang och uthyrning o.s.v. Under perioden då Galaxen hade det var det mycket arrangemang, mycket musikkonserter till största delen. Även ungdomskonserter och Centralshowen var ju även då under den perioden, men sen 2015 så stängde man ner, eftersom det var för dålig ventilation, och det var väl då man funderade på om man skulle riva det här gamla huset eller om man ska ta upp det och göra något med det. Man beslöt då att man skulle renovera det.

Nu har det renoverats väldigt ordentligt, med en hel tillbyggnad som har med ventilationen å göra. Det har renoverats tidsenligt, man har försökt skrapat fram färger och försökt ta fram delar av 60-talets kulörer och 60-talsstilen som finns i huset.

 

Viggo Pontelius