Från Solberga till Griffith University

En TV-serie och en beslutsam lärare inspirerade 25-åriga Elin Skoog till hennes drömutbildning. Hon hoppas på att i framtiden kunna hjälpa polisen med bevis i olika rättsfall.

-Drömmen är att så småningom komma till Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping, säger hon.

 

Arvikatjejen Elin Skoog studerade naturvetenskap på Solbergagymnasiet. Hon har alltid varit intresserad av kemi och polisen. När hon började se TV-serien CSI, en serie om kriminaltekniker, insåg hon att hon kunde kombinera de båda intressena. I dag har hon en utbildning från universitet i Brisbane som motsvarar en svensk magisterexamen.

 

Tre år läste Elin på Linköpings universitet där hon fick en examen som högskoleingenjör i kemisk analysteknik, forensisk kemi.

 

Det kunde dock ha blivit en kock av Elin istället.

-I nian valde jag mellan natur och hotell- och restaurang. Men min kemilärare Christer Nilsson  “förbjöd” mig att välja den sistnämnda, säger Elin och skrattar varmt.

 

Efter att hon tagit studenten på Solbergagymnasiet visste hon direkt vad hon ville bli. Hon skulle bli en “CSI-tekniker”. Linköping hade utbildningen, men det var inte lätt att komma till en ny stad.

-Pappa och jag grät när vi lämnat av grejerna i lägenheten och det var dags för honom att åka tillbaka till Arvika. Men som tur var så fick jag vänner redan första dagen på universitetet, som jag för den delen har kontakt med än idag.

 

Eftersom studielitteraturen i Linköping var på engelska, förutom den övriga undervisningen, så hade eleverna mycket lättare för de språkliga studierna.

– Idag känner nog det flesta att det är enklare att göra skriftliga rapporter på engelska, än att ställa sig inför sin klass och framföra ett muntligt tal på engelska.

 

 

Efter universitetsexamen bestämde sig hon och hennes kompis Fanny att flytta till Brisbane i Australien.

-Jag kände att jag ville plugga utomlands, så jag åkte till en mässa om utomlandsstudier i Stockholm där jag bestämde mig för Brisbane. Jag ville veta mer om polisarbetet, inte bara det som sker i labbet, utan också allt omkring. Därför var Brisbane perfekt.

 

När Elin och hennes vän var i Brisbane hyrde de en bottenvåning hos ett äldre par som kom från Polen.

– De tog hand om oss på bästa möjliga sätt, tog oss på rundturer, bjöd med oss på släktkalas och gav mat till oss flera dagar i veckan.

 

Hon jobbar idag på Aurena laboratories i Karlstad.

– Min dröm är att någon gång komma till Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) i Linköping eller motsvarande i Brisbane.

 

SKL utför undersökningar, i första hand åt polis, domstolar och åklagare. I den kemisk-tekniska delen kan röra sig om om undersökningar av skospår, kulor, fingeravtryck, med mera.