Jultraditioner då och nu!

                             

 

Traditioner inför jul ändras från generation till generation. Allt mer ser man det moderna sättet att fira jul tar överhand. Traditioner byts ut och även innebörden med dem har blivit annorlunda.

– Jag saknar julkorten, jag satte stort värde på dem. Det gav en personlig julhälsning, säger Carina Sidén.

 

Sofia Persson, som jobbar på Posten, berättar för DN om de hektiska arbetsveckorna innan jul. Hon började på sin arbetsplats på Posten för ca tio år sedan. Sofia säger i artikeln, att julkorten tog upp nästan all plats i postsäcken under hennes första år som brevbärare. Nu ser hon stor skillnad på att de har minskat genom åren och säger att julkorten har blivit ersatt av paketen som beställs på Internet.

 

En tradition som har försvunnit helt är julslakten. Förr så var det en av de vanligaste händelserna kring jul. Man slaktade djuren för att ha ett julbord som liknar det vi har idag. Skillnaden är att de inte hade ett så stort urval på maten som det finns nu och allt gjordes för hand. Ingenting gick åt spillo från slakten och därför får man höra om maträtter som grisfötter och kotunga. Det finns en logisk förklaring till varför just denna tradition har försvunnit. Hela vårt samhälle ser annorlunda ut nu, vi har det så lätt att bara gå till affären för att kunna köpa de köttbullarna som ska ta plats vid julbordet.

-Nu får vi tillfällen att handla maten tillsammans inför jul. Vi hjälps åt och det underlättar att enkelt kunna handla hem det som behövs till julafton, kommenterar Carina.

 

Vissa traditioner återstår fortfarande och i familjen Sidén/Jönsson ser man tydliga spår av vad som har förts vidare. Julbakning är något som sitter kvar, från mormor Inga-Maj Sidéns tid till hennes barnbarn. Bakningen sker samlad i familjen och ger den första känslan av att julen närmar sig. Julpyssel till att dekorera granen och huset med, är också något som levt vidare genom generationer. Trots detta tycker både Inga-maj och Carina att värdet på jultraditioner har förändats till det sämre.

 

-Det är allt för mycket presenthysteri och fokus på julklapparnas värde. Människor idag glömmer bort att det mest värdefulla med julen är tiden tillsammans, säger Carina på frågan om hur julen framstår idag. Inga -maj instämmer och tillägger att det har blivit mycket matrialiserat och orsakar en julstress som inte fanns förr.

-Sen så har betydelsen med jultraditioner och julen en större vikt för barnen, tyvärr så förvinner den upplevelsen med åren, avslutar hon.