Framtiden väntar: Plugga eller jobba?

Framtiden väntar: Jobba eller plugga? 

För Solbergagymnasiets treor närmar sig nu studenten. Närmar sig gör även det att besluta sig för vad man vill göra i framtiden. Vill man plugga vidare direkt eller börja jobba?  

Bild från: Klara Mtuya

Klara Mtuya, 23 är tidigare elev på Solbergagymnasiet. När hon avslutade Naturvetenskapsprogrammet 2017 valde hon att plugga vidare direkt efter studenten. Beslutet var ingen självklarhet utan hon drogs mot olika val om vad hon verkligen ville göra. 

-Jag funderade på att ta ett sabbatsår för att jobba och resa, men landade i att söka mig till Juristprogrammet i Uppsala eftersom jag länge varit intresserad av juridik. Att söka mig till den utbildningen kändes naturligt, säger Klara.

Klara har nu flera års erfarenhet av att läsa på universitetet. Denna terminen har hon utbytesår på Trinity College i Dublin. Hon menar att det finns flera skillnader mellan att läsa på gymnasiet och på universitetet.

-Största skillnaden mellan att plugga på universitet är det egna ansvaret som är större, förklarar Klara. En annan stor skillnad är att ingen lärare på universitet nödvändigtvis bryr sig om studenterna och deras prestationer på ett individuellt plan, tycker Klara. 

Hon berättar att det första året kändes svårare eftersom man ibland känner sig utlämnad, men efter ett tag kommer man in i det och allt blir lättare.

-Man förväntas hitta lösningar på problem på egen hand eller tillsammans med sina kursare, säger Klara.

-Att studera på universitet innebär mycket plugg, göra sina uppgifter självständigt och i tid. Det är enorma mängder kurslitteratur som ska läsas inför tentor. Men allt är överkomligt, efter ett tag hittar man en studieteknik som gör det lättare, tillägger hon. 

För några är det svårt att veta vad man vill bli. För andra kan det att flytta hemifrån, till en helt främmande stad där man kanske inte känner någon, vara ett svårt val att ta. För Klaras del var hon till en början orolig för att flytta till Uppsala. Samtidigt visste hon att Uppsala är känt för att ha ett roligt studentliv, vilket gjorde att hon såg fram emot att studera där. Förväntningarna om ett roligt studentliv stämde.

-Jag visste inte helt vad jag skulle förvänta mig i början, men idag är jag glad för att jag valde just Uppsala, berättar Klara.

Fördelar och nackdelar med att läsa på universitetet?

-Fördelarna med att läsa på universitet är att det är utmanande på ett roligt sätt. Man får studera något man tycker är genuint kul och man får många nya vänner. Nackdelen är att man ibland kan känna sig utlämnad, framförallt den första tiden på universitet, förklarar hon. 

Har du något tips till blivande studenter?  

-Jag rekommenderar absolut att läsa vidare om man har ett intresse för ett specifikt yrke som kräver högskoleutbildning eller ett särskilt intresse för ett ämne, säger Klara. Men jag skulle inte rekommendera att studera vidare bara för att. 

Våga utforska fler universitet eller högskolor än de som dina klasskamrater pratar om eller som du hör andra söka sig till. Och slutligen, stressa inte ihjäl dig, avslutar Klara.  

Bild från: Sofia Ekholm
Sofia Ekholm (20), som avslutade Samhällsprogrammet på Solberga 2020, valde att börja jobba direkt efter studenten. 

-Jag var fast inställd på att jag skulle ut och uppleva, vare sig det var jobb eller resande, säger Sofia. 

-Jag känner mig trygg i att jag alltid kan plugga vidare om och när det passar för mig, fortsätter hon. 

Varför valde du att jobba? 

-Jag drogs inte till någon specifik utbildning och kände inte att det var någon idé att tvinga fram något jag egentligen inte ville. När jag väl börjar plugga vill jag känna att det är något jag verkligen vill, säger Sofia. 

Sofia jobbade först på Coop och senare som spanskalärare på Hierneskolan ett år. Under tiden sparade hon pengar. Efter detta valde hon att flytta hemifrån till Spanien. Hon såg det som en utmaning för att kunna uppleva, få rum att tänka och andas fritt. 

För mig var den största utmaningen att flytta hemifrån att skaffa mig ett sammanhang. För att skaffa mig ett sammanhang fick jag kasta mig ut socialt sett. Jag tog kontakt med folk i parker, caféer och sociala medier, säger Sofia. 

Många såg på hennes val om att flytta till Spanien som mycket märkligt eftersom hon inte hade någon särskild plan på vad hon skulle göra där. Hon kom till landet utan jobb eller plugg på schemat. Trots detta är hon glad för att hon tog en annorlunda väg. Det gav nya perspektiv på livet. 

 -Om du någon gång får ett erbjudande om jobb eller en upplevelse men tvekar på din egen förmåga så tycker jag att du ska göra det ändå, du kommer tacka dig själv senare, tillägger hon. 

För Sofia gav jobb och resa värdefulla lärdomar och nya tankar på vad hon vill göra i framtiden. Hon tycker att de som tänker på att jobba efter studenten definitivt borde ta chansen. I dag bor hon i Oslo och jobbar bland annat som svensklärare online för internationella studenter som vill lära sig svenska. 

För Sofia var den största skillnaden från gymnasiet till att börja jobba känslan av frihet. 

-Att bara kunna ha mig själv att förlita mig på och inte längre vara fastbunden till skola och förpliktelser var en frihetskänsla för mig. En annan skillnad är större eget ansvar och att bestämma över sina egna livsval, tycker Sofia.  

Har du någon tips till den elev som tänker jobba efter gymnasiet? 

-Välj välmåendet på jobbet framför hur mycket man tjänar. När du söker jobb så kontakta jobbet personligt. Det ökar din chans till att få jobbet. Slutligen: våga ta din egen väg. Du kommer tacka dig själv, säger Sofia.

Av: Aurora Eriksen