Färjestad BK på rätt spår igen

Färjestad BK på rätt spår igen. 

 

Karlstad klubben Färjestad BK hade inför denna säsong skyhöga förväntningar på sig när de rustat upp truppen ordentligt under de senaste säsongerna. Flera före detta Färjestadsspelare har återvänt till klubben nu med ett gemensamt mål: Att vinna SM-Guld. Några av spelarna som återvänt är Joakim Nygård, en otroligt skicklig forward som nu varit i NHL, Edmonton Oilers i två år. Nygård är känd för sin extremt snabba skridskoåkning, hans spelsinne, forechecking, backchecking och allmänna spelstil. Joakim Nygård har nämligen kommit upp i 40km/h på skridskor i NHL All Start Skill-competition 2019. Detta gör att Nygård är SHL’s snabbaste skridskoåkare. 

Några andra som återvänt är Marcus Nilsson, en extremt skicklig skridskoåkare som är otroligt bra på puckhantering och han är speciellt bra på att skapa bra lägen och anfall. Tidigare spelade Nilsson i KHL. Med tanke på att Nilsson oftast är minst på planen så är det mest en fördel, han är ca 170cm lång och väger 75 kg vilket gör att han är otroligt smidig och ofta kan dribbla förbi många spelare samtidigt och skapa lägen. Färjestad har även tagit in  Jacob De La Rose som tidigare spelat 7 säsonger i NHL och innan det Leksand.  Jacob är en otroligt stark tvåvägsforward som är bra på att vinna närkamper och vinna 1 mot 1 situationer och till sist hans skarpa prickskytte. Linus Johansson har också kommit tillbaka, nuvarande lagkapten i FBK. Linus är en otroligt bra ledare som alltid står upp för sina lagkamrater, han ger alltid 100% i varje situation och är även otroligt duktig på att åka skridskor och producera poäng. 

 

Trots att Färjestad värvat så pass skickliga spelare så har det inte riktigt gått som de velat, i början av säsongen så hade de det kämpigt, de vann inte så många matcher, de slarvade mycket och spelade dåligt, de fick även mycket kritik från fansen och experterna såsom Niklas Wikegård, Sanny Lindström med fler. På senare tid har oturen äntligen vänt för Karlstads-klubben. Av de senaste 10 matcherna så har FBK visat sig varit ett av ligans bästa lag, även deras nyförvärvade målvakt Dominik Furch har blivit bekväm i Färjestad tröjan. Furch har de 10 senaste matcherna haft en räddningsprocent på över 92% vilket gör honom till en av ligans bästa målvakter. Färjestad ligger i nuläget på en fjärdeplats i tabellen vilket är bra med tanke på att de låg på en tionde plats för bara någon månad sedan. Färjestad har dock fått skjuta upp några matcher och inte kunnat spela på några veckor pga smitta inom laget. Nu är de däremot i spelskick och har börjat spela regelbundet igen.  

 

Färjestad sparkade sin tidigare Sportchef  Peter Jakobsson denna säsong och istället tog den gamle klubb-legenden Rickard Wallin över rollen. Efter Wallin kom in i bilden så har det bara gått uppåt för Färjestad och Wallin sköter sitt jobb väldigt bra och tar jobbet mycket seriöst.  

Foto: Färjestad BK