Ett möte med Arvikas makthavare!

-Solberga är en fantastisk skola!

Så uttalar sig Peter Söderström, Arvikas kommunalråd, när vi träffar honom för en
exklusiv intervju i Solsidan.
Vi tar emot Peter efter att han tillsammans med skolans rektorer, vandrat igenom hela Solbergagymnasiet för att helt enkelt kolla hur läget står till. Vi tar plats i ett grupprum i skolans lokaler. Nu är det dags att sätta igång intervjun med en av Arvikas makthavare.

När vi frågar honom om hur hans första intryck på Solberga var, så svarar han glatt:
-Det var enormt positivt. Vilken studiemotivation det finns här!
Han fortsätter med att prata om hur lugnt det var i korridorerna, vissa klassrum hade t.o.m sina dörrar öppna!
– Bara det är ett tecken på att studierna i skolan funkar, säger Söderström.
När Peter får frågan om det fanns något att förbättra på skolan, så tvekar han lite men säger sen att det enda som behöver förbättras är lokalerna.
– I gamla skolor är såklart lokalerna oftast väldigt slitna.
img_2641

Vi tar upp hans bakgrundshistoria. För tro det eller ej, Arvikas kommunalråd var faktiskt snickare, för inte alls så länge sedan! Han berättar för oss hur resan från snickare till kommunalråd var, och hur han tog sig till sin position idag. Han berättar för oss att det var genom en fackförening som hans resa startade, och att vara med i en fackförening tog honom till att bli Arvikas kommunalråd.
-Jag förespråkar än idag hur viktigt det är med fack-politisk samverkan, säger Peter Söderström.

En omtalad fråga som det just nu pratas mycket om, är ju den så kallade “Raggartrafiken”. Oväsen från bilar som åker runt i stadens centrum har varit ett stort problem anses det och det är en stor debatt kring ämnet. Vi tog upp frågan med kommunalrådet och vad han anser hur problemet ska lösas.
Peter berättar om att det är mycket svårt att komma fram till en konkret lösning till det då Sveriges lagstiftning är det som går emot. Lagkonstitutionen talar inte riktigt om hur sådana här problem ska lösas. Poliserna kan därför inte bötfälla de högljudda bilisterna då det strider mot andra lagar.

Men hur vill Peter Söderström förändra Arvika? Han svarar med ett leende och säger att det viktigaste med Arvika är att det ska vara “gôtt” och stabilt att bo i Arvika. Och om ungdomar vill åka till en annan stad för att studera vidare, ska de känna trygghet att komma tillbaka till lilla Arvika uttalar sig Söderström.
Han betonar även att om vi behandlar alla människor med lika värde, så kommer vi komma långt, och många kommer känna stolthet över lilla Arvika.

Något Söderström brinner för är att alla ska ha lika värde och behandlas med respekt, oavsett om man delar samma åsikt eller inte. En ideologi som är viktig, inte bara i det kommunala samhället utan i hela världen. Att förhindra t.ex. mobbning i skolor är något han och kommunen jobbar dagligen med, att förespråka de mänskliga rättigheterna samt att inte kränka en medmänniska, tycker Söderström är ett budskap som måste höras.

Vi frågade även vad Arvika skulle kunna göra för att HBTQ-personer skulle få det bättre och hur vi skulle kunna gå framåt som stad. Exempel gavs på hur till exempel Säffle, som anordnat en pride-festival, gått framåt i tiden och visat sitt stöd för hbtq-personer.
Peter kommenterade det och sa att han skulle ge sitt fulla stöd om något sådant skulle startas upp i Arvika.

Vi frågade honom till sist om han skulle beskriva sitt jobb som ett “drömjobb”. Han svarade glatt att just nu kan han inte ha det bättre. Han säger att han utvecklas som person varje dag och lär sig mer och mer om vad människor i Arvika tycker och tänker.
Han fortsätter med att säga att det ligger mycket press i arbetet som kommunalråd, men så länge man tycker det är ett roligt jobb, så går det att hantera press och stress.

Men vad kan vi ungdomar göra för att få vår röst att bli hörd i samhället?
– Gå med i ett parti och var lyhörd och engagerad så ska det allt gå bra, och en dag kanske du kan bli kommunalråd! säger Söderström.
Vi avslutar intervjun och Söderström säger att han ska gå vidare och fortsätta med möten, med ett glatt intryck av Solberga och nya kunskaper inom skolan, så vinkar han hejdå och tar sina sista steg ut ur skolan.
img_2637
//Belmin Nuhic och Elin Rundin.