Riksdagsledamöter på Solberga

På måndag förmiddag samlades några av tvåorna för att lyssna på två värmländska riksdagsledamöter. Gunilla Svantorp, ledamot i utbildningsutskottet (S) och Christian Holm Barenfeld, ledamot i arbetsmarknadsutskottet (M) kom för att diskutera bland annat ungdomsarbetslöshet och Donald Trump.

 Tvåorna samlades från estet, samhälls – och ekonomiprogrammet för att lyssna på två av Värmlands totalt elva ledamöter från riksdagen. Gunilla Svantorp (S) har själv gått på Solberga och är idag som ledamot i utbildningsutskottet. Christian Holm Barenfeld (M) kommer från Grums och har varit ledamot ända sedan han först valdes in 2006.

Ledamöterna diskuterade bland annat ungdomsarbetslösheten. Båda ledamöterna anser att man borde korta ner vägen till att få ett arbete. Men hur detta ska gå till har de delade meningar om. Holm Barenfeld anser att en förstajobbet-anställning är ett effektivt sätt för unga att hamna i arbete. Svantorp svarade dock med att en förstajobbet-anställning kan göra att arbetstagaren fastnar i arbetet och att denne inte istället försöker få en utbildning.

Avslutningsvis fick tvåorna ställa egna frågor. En av de första som kom upp var hur ledamöterna ställde sig till vinster i välfärden.

  • Det är inget problem med vinster i välfärden men samtidigt är det viktigt att välfärden är bra. Om pengarna t.ex. ger en bra utbildning så ska ägarna inte bestraffas för detta, säger Holm Barenfeld.
  • Vinster i välfärden är delvis bra. Välfärdsföretag gör dock ovanligt stora vinster. Vissa friskolor tar t.ex. inte emot barn med särskilda behov, detta betyder att de inte får samma utgifter som en kommunal skola, menar Svantorp.

Därefter ställdes frågan om vad de tyckte om Donald Trump. Här höll de båda med varandra. Donald Trump har inga politiska erfarenheter och sympatiserar med främlingsfientliga patrioter. Holm Barenfeld berättar att han förra året var på republikanernas konvent, vilket var en bisarr upplevelse.

  • Man blir mörkrädd, avslutar Svantorp.

 

image5 image1 image4 image2

Bilder: Alexander Becker