En kreativ medielärare

När höstterminen började hade medieeleverna nu fått en ny lärare som heter Jessica Dimming, eftersom den tidigare läraren Kettil Nilsson har gått i pension. Eleverna gillar henne väldigt mycket. Hon är 35 år och bor i Karlstad.  

Jessica är legitimerad i engelska men på Solbergagymnasiet undervisar hon i de flesta medieämnen som medieproduktion 1 och 2, film- och tv- produktion samt medier, samhälle och kommunikation. Hon har även grundläggande datautbildning för ettorna och är handledare för gymnasiearbete. Dimming menar att dessa ämnen är praktiska och därför är de roliga. Jessica läste hotell- och turismutbildning på gymnasiet och tanken var att hon skulle jobba inom hotell och turism. 

– Jag har jobbat som servitris och bartender, lite sådant har jag väl hållit på med, säger hon. 

 

På universitetet i Göteborg läste hon filmvetenskap på 30 poäng under en termin. Senare har Dimming läst lärarprogrammet i fyra och ett halvt år. Eftersom Jessica tyckte engelska var kul så läste hon lite extra engelska och tog magisterexamen i engelska. Den nya medieläraren  har till och med läst en hel sommarkurs i engelska som handlade om crime fiction.        

 

Anledningen till att Jessica Dimming valde att bli lärare var för att hon tyckte skolvärlden kändes rolig. Att undervisa på gymnasiet känns som den roligaste utmaningen. Där är eleverna mer eller mindre vuxna och de har redan gått igenom väldigt mycket utvecklingsmässigt i de tidigare åldrarna. Dimming menar:

– På gymnasiet då är man lite mer färdig så man kan fokusera mer på utbildning, det man ska lära sig än saker runt omkring. 

Om hon inte hade valt att utbilda sig till lärare skulle hon ha jobbat med något kreativt. Hon har läst webbdesign och funderade på att starta företag. Men till slut kändes det lite läskigt att starta företag.  

 

Innan Dimming kom in i lärovärlden åkte hon till USA som au pair och stannade där en sommar och tog hand om små barn i en familj. Som au pair ska man vara en del av familjen och ta hand om barnen. Man är barnflicka på heltid. Hon planerade att stanna i USA i ett år men på grund av en kulturkrock valde hon att åka hem istället. 

– Jag har lärt mig något, jag har erfarenhet med mig men jag åkte hem istället för att hitta en ny familj. Som sagt man är ju helt ensam, jag var ju ganska långt bort från mina egna föräldrar och familj, säger Jessica, som nu är trebarnsmamma. 

 

Hon har varit elevassistent på särskolan på högstadiet i Degerfors och senare jobbade hon på förskolan som vikarie. Anledning till att Jessica började jobba i Arvika var för att Solbergagymnasiet sökte lärare i media.

– Många vänner rekommenderade skolan och jag tänkte att det kunde vara en möjlighet för mig att jobba med bara media, säger Dimming. 

  Sisi Xu