Var snäll, sluta smäll!

Nyårsafton, vilken glad och underbar dag. Nytt år och nya möjligheter. Men alla njuter inte av nyårsafton… Klockan är 16.00 och första fyrverkerierna skjuts. Jag tittar ut genom fönstret och ser hästarna skena av skräck ute i hagen, fort ut för att få in dem i stallet innan de skadar sig. Hundarna hyperventilerar och springer runt i panik inne och måste fort ut för att rastas. Alla rum i huset ska kollas för att se så alla katter är inne och kattluckan ska sedan låsas så ingen av dem springer ut och gömmer sig.

 

Det går mot kvällen. Fler och fler fyrverkerier skjuts, hundarna är sen flera timmar tillbaka fortfarande panikslagna. Hästarna i stallet har fullt fokus på vad som händer utanför fönstret. De ser färgerna och springer ett varv runt i boxen varje gång de hör en smäll från de kraftiga fyrverkerierna. I hopp om att lindra paniken lämnas lamporna i stallet tända, vilket gör att de inte ser färgerna utanför lika bra, men ljudet är det värsta. När klockan är 03.00, har äntligen alla fyrverkerier skjutits klart. Djuren är fortfarande panikslagna, men ingen är skadad. Så ser nyårsafton ut för mig. Varje nyår går jag runt med en rädsla om att något fruktansvärt ska hända mina djur. Min familjs djur har alla år haft tur och klarat sig varje nyårsfirande utan större problem. Men alla djurägare har inte den turen. Efter varje nyårsafton kan man läsa artiklar och facebook-inlägg om olika djur som skadats, eller i värsta fall dött, på grund av fyrverkerierna som smälls. Men är det inte onödigt att skjuta fyrverkerier egentligen? Bränna upp pengar och skrämma de vi inte ser, för bara några minuters njutning som dagen efter är glömt. Glömt av människorna i alla fall. Inte av djuren som skotträdda darrar och inte vågar röra sig. Inte av städaren som får plocka upp resterna av fyrverkerierna. Inte av brandmännen som släcker ännu en brand orsakad av fyrverkerier. Inte av han som ligger på handkirurgen och numera bara har två fingrar på höger hand. Fyrverkerier kan verka som en kul grej från början, men för många orsakar det endast skada och genom att sluta med fyrverkerier skulle man minska den skadan hos både människor och djur.

 

Tänk på detta under nyår:

  • Lämna inte ditt djur ensam på nyårsafton
  • Dra för gardinerna eller ner persiennerna så ljusskenet inte blir lika skarpt
  • Spela glad musik så ljudeffekterna blir mindre märkbara
  • Om ditt djur verkar skärrat, förstärk inte rädslan genom att trösta. Försök istället att agera säkert och naturligt. Ett tuggben eller leksak kan göra en hund lugnare. Låt katten dra sig undan till, ett för den, tryggt ställe.
  • Ta inte med ditt djur till den plats där raketerna skjuts. 

Miriam Lindgren