Efter studenten?

Var ska jag jobba? Bo hemma? Resa? Läsa vidare?

Studenten närmar sig och alla tredjeårselever är som barn på julafton, nyfikna och förväntansfulla. Men vad ska hända efter studenten? Många har redan framtiden säkrad med ett fast jobb direkt efter och vissa ska läsa vidare redan till hösten.

Att få frågan "Vad ska du göra efter studenten då?" kan vara den värsta, och i princip den enda frågan man får när man börjar sitt sista år på gymnasiet. Det är som att alla människor förväntar sig att man ska ha hela sitt livsupplägg i fickan, redo att plockas fram timmarna efter att man sprungit ut. Man hinner knappt smaka på orden "efter studenten" eftersom man är så uppe i vad som händer precis innan, betygen ska sättas, eget ansvar skatas,balklänning, mössa, skor och allt som hör studenten till ska ordnas och drömprinsen till baldejt ska finnas.

Men den 12juni måste även jag möta verkligheten. Sena kvällar med läxläsning eller en tråkig psykologilektion klockan 08.00 på måndagsmorgonen är inte längre min vardag.
Med halva foten in i vuxenlivet står jag här utan någon plan, nödvägar. Reservplaner fungerar bättre för mig. ”I värsta fall” och ”ifall att”är några av orden jag använder ofta nuförtiden när det gäller framtiden, varför skynda när tiden går så fort ändå?
Känns som att det finns så många måsten i livet så att man inte vet varman ska börja. Ha en högskoleutbildning är nästan ett måste och det ”borde” man göra när man är ung och fortfarande är inne i skolan, men samtidigt så ska man ta vara på sin ungdom och ha kul.  

Tiden räcker inte till. Ibland önskar jag att jag hade några av Pippi Långstrumps krumelurpiller så jag aldrig behöver bli stor. Då hade det varit så enkelt som att endast äta ett piller och säga "Fina lilla krumelur, jag vill inte bliva stur” då hade jag inte behövt bli äldre än 19 år. Men så fungerar tyvärr inte verkligheten. Även jag måste bli stor en dag.