Låt studenterna att åka på studentresa!

Den 31 maj åker ungefär 200 elever från Arvika åker till det kända partystället Magaluf som ligger på Mallorca, Spanien. För studenterna innebär det en vecka med sol, bad och väldigt mycket festande. Många åker dit för att bli bruna och fräscha inför balen, ta vara på tiden med sina klasskamrater innan alla beger sig åt olika håll och så klart fira att vi tagit oss igenom 12 år i skolan.
Magaluf ligger på ön Mallorca, och som har ca 300 soldagar om året. Det vore förfärligt om man lyckades pricka in några av de 65 dagar som det inte är sol.
Efter 12 år i skola tror jag att majoriteten håller med om att alla studenter är förtjänta av en resa där de kan slappa och göra det de tycker är kul utan att veta att man har läxor och skola när man kommer hem. Eftersom skolan pågår under tiden de flesta åker utomlands med sina vänner så finns det ett problem. Problemet är att eleverna inte får giltig frånvaro eller kan ta ledigt på grund av att det är en "nöjesresa" Jag antar att det inte bara är jag som tror att de första studenterna tycker att det är fel. Varför kan inte skolan unna oss en trevlig tid med klassen innan vi splittras?
Det är väldigt fel enligt min åsikt, med tanke på att alla betyg är satta när det flesta åker, det finns inget problem i det vad jag kan se. Det är som att vi inte har förtjänat det efter 12 år i skolan. Eftersom vi inte får ledigt en vecka men åker ändå så resulterar det i att vi bryter mot reglerna, och det är väl inte så skolan vill uppfostra oss.

Frågor som kan dyka upp är varför vi inte reser efter att skolan är slut. Det beror på att många börjar jobba direkt efter studenten och försvinner åt olika håll. Medan skolan fortfarande pågår så är alla fortfarande samlade. Då är det ett perfekt tillfälle att resa när alla kurser är slut och betygen är satta. När alla fortfarande är samlade så tycker jag vi bör få ta vara på den tiden tillsammans och göra det bästa av det som är kvar.

Även om det är CSN:s regler att man inte får åka på ”nöjesresa” så förstår jag inte varför vi skall sitta i skolbänken när alla kurser är slut och betygen är satta. Då blir resultatet att folk skolkar i stället för att de tycker det är onödigt att bara sitta i skolbänken och titta in i väggen.

Däremot måste vi vara noga med att det endast gäller studenter, alltså årskurs 3 på gymnasiet.

 

Elever, rektorer och lärare bör alltså kompromissa och göra så att studenterna får göra sin studentresa så länge det sker efter att betygen är satta. Så länge betygen är satta kan inget hända. Då kan vi få vår "belöning" efter allt vårt kämpande och slit vi har gjort, alla tidiga morgnar och sömnlösa nätter på grund av att vi har prov nästa dag, som har blivit under 12 år med ständigt plugg.