Norska politiker i Eda ska locka fler att rösta

22 procent av alla invånare i Eda kommun har en utländsk bakgrund, och många av dem vet inte om att de är röstberättigade i Sverige. Något som Hela Edas Lista i år hoppas ändra genom att ha med fler personer med utländsk bakgrund på valsedeln. Karin Mörk och Kristina Wang är två av sex namn på listan med utländsk bakgrund.

Ni är nya i Edas politik, vad tycker ni hittills?
— Jag har varit med i ett och ett halvt år, men då inte som aktiv. Alla partier i Eda verkar representera så mycket lika. Därför är det roligt att få tillhöra ett parti som liknar resten men samtidigt fortfarande vågar vara sig självt, säger Kristina Wang.

— Vi brinner för barnomsorgen, vården, skolorna, apoteket. Att jag flyttade till Eda berodde till största delen på att det fanns allt, det gör det inte idag, säger Karin Mörk.

— Och jag jobbar inom vården, säger Kristina Wang.

Var det en av anledningarna till att du engagerar dig politiskt; att du jobbar inom vården?

— Jag vill ändra vården i Eda. Politikerna kör över de vårdanställda. Politikerna måste följa landstinget, men jag tycker att de kan göra mer än vad de gör i dag, säger Wang.

Så politikerna är inte tillräckligt aktiva?
— Jag tycker inte att de jobbar för vårdtagaren och dess familjer.

— De pratar och pratar. Men man kan inte bara sitta och prata, man måste göra någonting också. Och det tycker jag att Hela Edas Lista gör, säger Karin Mörk.

De båda är rörande överens om att de viktigaste frågorna inför valet i september är att kommunen får behålla småskolorna, vårdcentralerna och apoteken:

— Det är viktigt för folk som flyttar hit. Det blir svårt för de som bor i Koppom att ta sig till Charlottenberg för att få vård, säger Karin Mörk.

— Vi måste få en ändring. Mer personal och fler platser till vården, säger Kristina Wang.

Tycker ni kommunens pengar spenderas rätt?
— Kommunen ska använda mindre pengar på konsulter som har månadsintäkter vilka kan liknas vid årsintäkter för andra. Där är det något som inte stämmer. Pengarna läggs på fel ställe, säger Karin.

Nyligen öppnade ännu ett köpcenter i Charlottenberg, tror ni gränshandeln fortsätter som den gjort?
— Blir det slut på oljepengarna så går det nog ner, skrattar Karin.

— Gränshandeln kommer att bestå i många år till, men det är väldigt synd om samhällena runt omkring, som till exempel Magnor och Storgatan i Charlottenberg.

Hur påverkas kommunen av att nya center byggs?
— De flesta anställa på dessa center betalar inte skatt i Eda kommun eftersom de bor i andra kommuner och skattar där. Vi behöver fler som bosätter sig här och då behöver vi barnomsorgen, skolorna och vården, säger Kristina Wang.

— Vi behöver skattepengarna här för att kunna utveckla Eda kommun, fortsätter Wang.